З нагоди закінчення шкільного року в неділю, в усіх наших парафіях, був читаний лист – звернення Митрополита Євгена

З нагоди закінчення шкільного року в неділю, в усіх наших парафіях, був читаний лист – звернення Митрополита Євгена

СЛОВО НА ЗАКІНЧЕННЯ ШКІЛЬНОГО РОКУ

Дорогі вчителі, дорогі батьки та ви, дорогі учні!

Слава Ісусу Хриcту!

За нами черговий шкільний рік. Коли ми зустрічалися з вами у вересні 2019 року, ніхто з нас не думав, що цей рік буде так відмінним від усіх попередніх, які ми перейшли.

Несподівано у наше життя увійшла епідемія коронавіруса, яка паралізувала наше дотеперішнє життя, як також цілий навчальний процес в школах.

Наші школи неначе завмерли, наші храми також залишилися порожніми, але дякувати Богові, ми мужньо та героїчно перейшли через цей важкий час епідемічної загрози життя та здоров’я.

Щоправда від багатьох речей і планів, нам треба було відмовитися, але одночасно ми, користаючи з засобів сучасної комунікації, змогли продовжувати наші контакти, змогли підтримувати наше духовне і церковне життя та цілий навчальний процес в наших школах.

Виклики, які перед нами поставив невидимий ворог, були поштовхом для нас, щоб не здаватися та у самодисципліні й при збережені санітарних вимог надалі жити, працювати, молитися, вчитися та думати про наш наступний день.

Всім нам було важко у тих всіх обмеженнях, які на нас вимусило життя. Важко було нам молитися в церкві без вірних, важко було вчителям в школі без учнів, важко було жити на карантині, чи потрапити у тому часі в лікарню.

В часі тривання пандемії, ми мусили відмовитись від багатьох наших планів та задумів: не відбулися шкільні прогулянки, в парафіях відкликано чимало заходів, в тому першу сповідь і торжественне святе причастя, не має святкових зустрічей, які звичайно ми робили на завершення шкільного року, відкликано малі сарепти, не відбудуться літні вакаційні табори в Новиці та Команчі, не відбудеться вишкільний табір для служащих – «андреяда».

Однак, хоч і обмеженим до віртуального світу, нам вдалося зберегти переказ Євангелія у Церкві, та знання у віртуальній школі.

Попри те, що епідемія коронавіруса надалі збирає своє жниво, ми навчилися жити з нею, працювати, молитися та мріяти про краще завтра.

Сьогодні дякуємо Богові, що всупереч лихові, яке нас навідало, ми вистояли та можемо з полегшенням на серці сказати, що до мети дійшли. А знаком цього є шкільні свідоцтва, які кожний учень отримав з рук свого вихователя.

Сьогодні дякуємо всім нашим вчителям і катехитам за їхній труд навчання в часах епідемії, за те, що вклали так багато серця та зусилля, щоб наші діти могли завершити навчальний рік.

Сьогодні дякуємо всім нашим батькам, які в силу обставин, щоденно перебували зі своїми дітьми в домашній школі та перейняли на себе чималу частину вчительських обов’язків.

Перед нами час літнього відпочинку, час вакацій. Бажаю всім, щоб попри існуючі санітарні обмеження, кожний зміг дещо відпочити, знайти час на сонце, природу і свіже повітря, щоб ми всі повернулися у вересні до вже традиційної форми навчання в шкільних мурах, та щоб також ми повернулися до життя в нашій Церкві – також в мурах наших храмів.

Нехай Господь Бог всім Вам благословить, а Божа Мати має кожного з вас у своїй материнській опіці.

+Євген

 

Перемишль, 2020-06-26

 

Пс. Всім нашим священнослужителям поручається зачитати  «Слово на завершення шкільного року» у Неділю 28 червня на всіх Службах Божих, після заамвонної молитви»

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK