ПОЧАТОК ВІДЗНАЧЕННЯ ЮВІЛЕЙНОГО РОКУ 100-ЛІТТЯ НАРОДЖЕННЯ КАРОЛЯ ВОЙТИЛИ – СВЯТОГО ІВАНА ПАВЛА ІІ У КРАКОВІ І ВАДОВІЦАХ

ПОЧАТОК ВІДЗНАЧЕННЯ ЮВІЛЕЙНОГО РОКУ 100-ЛІТТЯ НАРОДЖЕННЯ КАРОЛЯ ВОЙТИЛИ – СВЯТОГО ІВАНА ПАВЛА ІІ У КРАКОВІ І ВАДОВІЦАХ

У першу неділю по Зісланні Святого Духа, коли Східна Церква згадує Всіх Святих, Конференція Єпископів Польщі зібрался, щоб Божественною Літургією розпочати загальнодержавні святкування 100-ліття від дня народження Кароля Войтили – Святого Івана Павла ІІ. На місце урочистостей обрано Санктуарій Св. Івана Павла ІІ, який є частиною Центру Івана Павла ІІ на краківських «Білих Морях», що знаходяться в Лагевніках, у місці, де знаходилися хімічнi підприємства Solvay, в яких працював під час другої світової війни молодий Кароль Войтила. Ініціатором повстання Центру і його будівничим був багатолітній секретар Папи Івана Павла ІІ – Кардинал Stanisław Dziwisz. У 2006 році під час зустрічі з молодю у Кракові Папа Венедикт XVI посвятив наріжний камінь цієї будівлі, а вже у 2016 році було посвячено храм на Славу Божу.

В урочистостях взяв участь Високопреосвященний Архиєпископ Євген Попович, Митрополит Перемисько-Варшавський у супроводі о. д-ра Миколи Костецького – Канцлера Курії і о. Адріяна Лихача – Сотрудника місцевої Греко-Католицької Парафії.

Очолив молитовну спільноту, яка зібралася навкого Господнього престолу і особи св. Івана Павла ІІ, Апостольський Нунцій у Польщі – Архиєпископ Salvatore Pennacchio. На початку Богослужіння господар місця Краківський Архиєпископ і Митрополит Marek Jędraszewski  привітав усіх Архиєпископів, Єпископів, священників, монахів і монахинь, усіх присутніх вірних і гостей, а також представників місцевої і державної влади на чолі з п. Маршалек Сейму РП Elżbietą Witek. На закінчення привітання Митрополит Краківський підкреслив, що ці святкування є подякою Богові за дар життя, священство, єпископство і папське служіння св. Івана Павла ІІ, а одночасно сплатою через молитву і пам’ять боргу щодо його особи, світло якої просвічувало зростання Єпископату у Польщі.

У своїй проповіді Кардинал Stanisław Dziwisz звернув увагу присутніх на місійний вимір Церкви і сказав, що Іван Павло ІІ був місіонарем світу, витривалим проповідником волі, яку подарував нам Христос, а також сторожем і голосителем світла Його Євангелія правди і життя. Пригадуючи одні з останніх слів Івана Павла ІІ: «Шукав їх, а вони сьогодні прийшли до мене», – Кардинал ствердив, що в житті Папи, його діяльності, а також в його відході і смерті милосердний Господь Бог в черговий раз показав нам красу місійної Церкви.

Після Літургії усі присутні зустрілися на святковій вечері, а потім повернулися до святині, де відбувся концерт, присвячений цьому ювілею. Наступного дня Архиєпископи і Єпископи КЕП у Санктуарію в Кальварії Зебжидовській, яке відіграло важливу роль у духовності, побожності і житті Кароля Войтили, у монастирі отців бернардинів, відкрили і посвятили зал, присвячений св. Іванові Павлові ІІ, а потім відслужили Божественну Літургію у Базиліці Введення у Храм Пречистої Діви Марії у родинному місті Вадовіцах.

Foto: Biuro Prasowe Archidiecezji Krakowskiej

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK