ЗОЛОТІ КУПОЛИ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОГО ХРАМУ НАД ЕЛЬБЛОНГОМ

ЗОЛОТІ КУПОЛИ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОГО ХРАМУ НАД ЕЛЬБЛОНГОМ

Українське населення літочислення свого буття в околицях Ельблонга й самого міста починає від весни 1947 р. Зрештою, так само як і всі інші переселенці з півдня нинішньої Польщі на «повернуті землі».

Вихованим у традиційних сім’ях та у традиційному дусі, несподівано переселеним в чужі регіони, зокрема бракувало храмів з характеними куполами та літургій в рідній мові, які мали в себе «в дома» у кожному селі, містечку чи місті. Важко було на поселенні заповнити цю прогалину відвідинами латинського костела й участю в латинській літургії.

Потреба мати власну церкву, в якій можна би служити літургії в рідному обряді, була велика проте, щоправда частково, зреалізувати її вдалося щойно в червні 1974 року, коли-то греко-католицька громада Ельблонга змогла гостинно скористати з каплиці сестер Згромадження св. Катерини. Першим парохом греко-католицької парафії став о. митрат Іван Яремін.

Власного храму громада дочекалася через 10 літ. Була це (і залишається до сьогодні) невелика каплиця, переобладнана ельблонзькими парафіянами на греко-католицьку церкву. До ІІ світової війни каплиця знаходилася на площі перед не існуючим сьогодні євангелицьким  храмом св. Анни.

Сьогодні греко-католицькі парафіяни Ельблонга будують нову церкву, яка виросла поміж сучасною забудовою міста, немов природно доповнюючи своєю появою архітектурну структуру даного кварталу. Її спроектував архітектор Роман Левосюк. Це модерний храм, під час будови якого використані сучасні будівельні технології й матеріали. Запроектований він згідно з потребами сучасної громади й забезпечений у всякі зручності. Споруда, звінчена золотими куполами, реально вже сьогодні є знаменитою прикрасою міста.

Парох, о. митрат Андрій Сорока разом з сотрудником, о. Ігорем Губачом й ціла громада, маючи ще перед собою немало праці, все-таки надіються на недалеке й успішне довершення запланованого.

(БТ)

________________________________________________

(на світлинах досі використовувана вірянами давня євангельська каплиця та ново будована церква)

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK