Лист Митрополита і Архиєпископа Євгена на день хворого, який припадає в неділю про розслабленого

Лист Митрополита і Архиєпископа Євгена  на день хворого, який припадає в неділю про розслабленого

Христос воскрес!

Дорогі в Христі брати і сестри,
Всечесні Отці, Преподобні сестри,

У Неділю про Розслабленого, що після Пасхи Христової, наша Церква в Польщі відзначає єпархіальний день хворого. Кожного року в цю Неділю ми огортали нашою молитвою всіх наших хворих та немічних, відвідували їх у домах, а також – там, де це було можливим – привозили до храмів для уділення їм Святої Тайни Єлеопомазання.

Для наших немічних парафіян цей день був особливим, тому що – мимо своєї хвороби, яка на щодень дуже часто не дозволяє їм самостійно вийти з дому, – в цю Неділю вони були в храмі, який для більшості з них був постійним пристановищем у нелегкому їхньому житті.

Сьогодні, внаслідок пандемії, ми не маємо можливості привести наших немічних вірних у наші храми,  але не можемо не пам’ятати про них в наших молитвах та щоденному піклуванню про їхню долю.

Тому – там, де це є можливим, – прошу наших отців душпастирів індивідуально – в заздалегідь домовленому часі – відвідувати наших хворих, щоб вони не відчували себе забутими Церквою, якій так віддано служили ціле своє життя. Якщо немає санітарних перешкод, похвальним буде продовжувати практику відвідин наших хворих в перші п’ятниці, або суботи місяця зі Святими Тайнами. Це також буде особливою нагодою почути та побачити, які є реальні потреби хворих людей у наших парафіях, для яких нерідко хвороба та неміч тіла є поєднана з самотністю.

Є дуже багато позитивних прикладів, як наші отці відвідують хворих, дзвонять до них, цікавляться їх щоденними потребами. Але дуже бажаним було б, щоб цей аспект нашого парафіяльного життя був на серці також наших мирян, особливо людей молодших та здорових, які, незважаючи на пандемію, в міру можливості стараються нормально функціонувати та жити. Дорогі брати і сестри – особливо представники нашого молодшого покоління, – якщо у Вас є така можливість, – прошу: приєднайтеся до співпраці з Вашими парохами, щоб разом, у цей складний момент нашого церковного життя, допомогти тим посеред нас, які зараз найбільше потребують нашої підтримки та присутності.

Зробім разом усе, що в наших силах, щоб щоденна доля наших старших, хворих і немічних парафіян не була гіркою. Внесім у їхнє життя промінь надії та світла, що вони не були залишені на самоті зі своєю хворобою та старістю. Молімся за них і несім їм щоденну поміч, пам’ятаючи слова нашого Спасителя, який сказав: «що-небудь ви зробили одному з моїх найменших – це ви мені зробили». А вас, дорогі вірні, які на щодень страждаєте внаслідок різних хворіб та недостатків щоденного життя, прошу: жертвуйте ваші терпіння в наміреннях нашої Церкви та поодиноких людей, для яких ваша молитва і страждання можуть відкрити дорогу до Христової Церкви і спасіння.

Архиєпископ Євген Попович
Митрополит Перемисько-Варшавський

Перемишль, 06 травня 2020 року Божого
Ч.п. 232/V/2020

Прошу всіх священнослужителів перемисько – варшавської архиєпархії зачитати це слово вірним в усіх наших храмах у Неділю про Розслабленого після заамвонної молитви.

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK