Звернення Архиєпископа Євгена до духовенства та вірних про молитву на час пандемії в травневих, марійних богослуженнях

Звернення Архиєпископа Євгена до духовенства та вірних про молитву  на час пандемії в травневих, марійних богослуженнях

Христос воскрес!

Всечесні отці,
Преподобні сестри,
Дорогі брати і сестри,

За нами вже два місяці життя в тіні пандемії, яка так несподівано увійшла в світ та наше церковне, суспільне та родинне життя.

Важко було нам перейти час Великого Посту без участі у великопостних богослуженнях, реколекціях та сповіді. Пізніше, замкнені в домах, в повній ізоляції, ми переживали Пасхальні свята, духовно з’єднанні зі своєю Церквою через сучасні засоби комунікації. Але одночасно відчували ми, та надалі відчувємо, брак живого контакту з «живою Церквою».

Сьогодні ситуація дещо міняється на краще, де, при збереженні санітарного ригору, маємо можливість наново увійти в свої храми та приєднатися до життя парафіяльної спільноти. Державна влада, крок за кроком «відморожує» життя країни. Тішимося, що вже можна вийти з хати й що деякі прояви нашого спільного життя відновлюють свою діяльність.

Подібно і в нашому церковному житті – зберігаючи надалі всі санітарні вимоги – крок за кроком починаємо «відморожувати» наше церковне життя. Першим кроком є дана нам можливість брати участь в Літургійній молитві Церкви.

Зараз входимо в місяць травень, в якому – за старинною традицією Католицької Церкви – заносимо благальні молитви до Пречистої Діви Марії. З цієї нагоди до всіх вірних Католицької Церкви написав листа Святіший Отець Папа Франциск, в якому запрошує нас до наполегливої молитви до Пресвятої Богородиці.

Ми, як церковна спільнота, бажаємо вийти на зустріч проханню Святішого Отця, та приєднатися до цієї всесвітньої молитви в честь Пресвятої Богородиці з благанням про порятунок нас грішних від пандемії коронавіруса.

Тому, прошу всіх наших душпастирів, щоб протягом травня, щоденно в наших церквах служили Молебні до Пресвятої Богородиці, в наміренні за припинення пандемії. Тексти прохань на час пандемії, які дотепер ми добавляли в просительній єктені на Божественній Літургії, включаймо зразу в єктенію, яку служимо в часі Молебня. Також після Молебня прошу відмовляти молитву до Пресвятої Богородиці, яку нам пропонує Святіший Отець. (Текст молитви додається в додатку).

Вірних, які з відомих причин ще не можуть брати участі у парафіяльній молитві, прошу щоб в травні індивідуально або у родинній спільноті молилися на вервиці, або ж Молебнем до Пресвятої Богородиці, тексти якого є у всіх наших молитовниках.

Святіший Отець свій коротенький лист до вірних закінчує словами: «Дорогі браття і сестри, спільне споглядання обличчя Христа разом із серцем Марії нашої Матері, ще більше згуртує нас в одну духовну родину та допоможе здолати це випробування. Я молитимусь за вас, особливо, за тих, які найбільше страждають, а ви, будь ласка, моліться за мене. Дякую і від щирого серці вас благословлю».

Тому, дорогі у Христі сестри і браття, щиро запрошую Вас до цієї травневої молитви, в якій проситимемо для всіх нас опіки Пречистої Діди Марії у цей складний час. Віримо, що під Її Материнським покровом, зможемо вистояти у час випробування та захистити наше життя та життя багатьох наших ближніх.

 

З пастирським благословенням,

Архиєпископ  Євген Попович
Митрополит Перемисько-Варшавський

Перемишль, 2020-04-29
Ч.п. 241/IV/2020

Прошу всіх священиків Перемисько-Варшавської Архиєпархії прочитати це звернення у всіх наших церквах, в неділю 03 травня  2020 р., після заамвонної молитви.

 

Молитви до Богородиці, які Папа пропонує вірним на травень

Молитва перша:

Маріє, ти завжди сяєш на нашій дорозі як знак спасіння та надії.

Ввіряємося Тобі, Здоров’ю хворих, Яка під хрестом єдналася з болями Ісуса, зберігаючи стійкою Свою віру.

Ти, що є Спасінням римського люду, знаєш, чого потребуємо, й ми упевнені, що подбаєш про все, аби, як у Кані Галилейській, після цієї хвилини випробування повернулися радість і свято.

Допоможи нам, Мати Божественної Любові, підкорятися волі Отця та чинити те, що нам скаже Ісус, Який взяв на Себе наші страждання та обтяжився нашими болями, аби через хрест привести нас до радості воскресіння. Амінь.

Під Твій захист прибігаємо, Пресвята Богородице. Благаннями нашими не погорди у випробуваннях наших, але від усяких небезпек нас визволи, Діво преславна і благословенна.

 

Молитва друга:

«Під Твій захист прибігаємо, Пресвята Богородице».

В теперішній трагічній ситуації, переповненій стражданнями та тривогою, що випробовують увесь світ, прибігаємо до Тебе, Мати Божа і Мати наша, шукаючи захисту під Твоїм покровом.

Діво Маріє, поглянь на нас Своїми милосердними очима під час цієї пандемії коронавірусу, утіш тих, які розгублені та оплакують своїх померлих, похованих, іноді, в такий спосіб, що ранить серце. Підтримай тих, які тривожаться за хворих, поряд з якими не мають можливості перебувати, щоби запобігти зараженню. Влий довіру в тих, які стурбовані непевним майбутнім і наслідками в економіці та працевлаштуванні.

Мати Божа і Мати наша, випроси для нас в Бога, Отця милосердя, аби це важке випробування завершилося, щоби повернувся горизонт надії та миру. Як у Кані, заступайся перед Божественним Сином, просячи втішити родини хворих і жертв та відкрити їхні серця на довіру.

Захисти лікарів і медперсонал, волонтерів, які протягом цього періоду надзвичайного стану перебувають на передовій та піддають ризикові своє життя, щоби рятувати інші життя. Супроводжуй їхні героїчні зусилля, даруй їм сили, доброту та здоров’я.

Перебувай поруч з тими, які вдень і вночі допомагають хворим, і зі священиками, які з пастирською турботою та євангельською відданістю стараються допомагати та підтримувати всіх.

Пресвята Діво, просвіти людей науки, щоб знайшли правильні рішення для перемоги над цим вірусом.

Допоможи відповідальним за долю народів, аби діяли мудро, турботливо й великодушно, допомагаючи тим, кому не вистачає необхідного для прожиття, плануючи далекоглядні соціальні та економічні вирішення в дусі солідарності.

Пресвята Маріє, зворуши сумління, аби величезні суми грошей, використовувані для помноження та вдосконалення озброєнь, були, натомість, призначені на підтримку належних досліджень, аби запобігати схожим катастрофам у майбутньому.

Найлюбіша Мати, причинися до зростання в світі відчуття приналежності до одного великого роду, в усвідомленні зв’язку, який всіх поєднує, щоби ми з братерським і солідарним духом поспішали на допомогу в багатьох формах бідності та ситуаціях злиднів. Заохоти до стійкості у вірі, витривалості в служінні, постійності в молитві.

О Маріє, Утішителько пригноблених, обійми всіх Своїх страждаючих дітей та випроси, або Бог втрутився Своєю всемогутньою рукою, щоб визволити нас від цієї жахливої епідемії, щоби життя могло спокійно повернутися до свого нормального ритму.

Ввіряємося Тобі, що сяєш на нашій дорозі як знак спасіння та надії, о ласкава, о милосердна, о солодка Діво Маріє. Амінь.

25 квітня 2020, 12:01

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK