NOWY NUMER PRZEMYSKICH WIADOMOŚCI ARCHIDIECEZJALNYCH 2019

NOWY NUMER PRZEMYSKICH WIADOMOŚCI ARCHIDIECEZJALNYCH 2019

З друку вийшло нове, уже 27-ме число річника «Перемиські Архиєпархіяльні Відомості» за 2019 рік. В Офіційній частині видання надруковано добірку документів Апостольської Столиці, зокрема тих, що стосуються Української Греко-Католицької Церкви. Знаходимо тут Слово Папи до Глави, Постійного Синоду та митрополитів УГКЦ, Ватикан, 5 липня 2019 р. та Комунікат за підсумками зустрічі Папи Франциска з проводом УГКЦ. А також повідомлення про створення Папою Франциском Адміністратури для греко-католиків Казахстану й Центральної Азії та Екзархату для українців візантійського обряду в Італії. У блоці Документів Верховного Архиєпископа надруковано ряд документів – декретів і послань Блаженнішого Святослава (Шевчука) та Синоду Єпископів

УГКЦ. 2019 рік був роком трьох Ювілеїв Владики Івана (Мартиняка) – 80-ліття від дня народження, 55-ліття священства та 30-ліття єпископської хіротонії. Ювіляра привітали вітальними листами Папа Франциск, Блаженніший Святослав, Апостольський нунцій Сальваторе Пеннакіо, митрополит Станіслав Ґондецький та інші.

Серед документів ієрархії УГКЦ у Польщі, надрукованих у цьому виданні, треба згадати Звернення владик УГКЦ у Польщі в справі календарного питання, та два документи про катехезу: Dekret zatwierdzający znowelizowaną Podstawę programową do nauki religii greckokatolickiej та Dekret zatwierdzający znowelizowany Program nauczania religii greckokatolickiej. У розділі Проповіді і виступи Митрополита Євгена (Поповича), надруковано 12 проповідей і промов, виголошених Владикою з нагоди празників і свят у Перемишлі та в інших місцевостях митрополії.

Юридичні документи зібрано в окремому розділі – Статути та інші розпорядження, серед них: Dekret powołania Jednostki Działalności Gospodarczej Archidiecezji Przemysko-Warszawskiej і Statut Jednostki Działalności Gospodarczej Archidiecezji Przemysko-Warszawskiej obrządku greckokatolickiego, Декрет проголошення Статуту фонду священичої солідарності Перемисько-Варшавської архиєпархії УГКЦ в Польщі і його Статут та інші. У розділі Хроніка, зібрано декрети і призначення, адресовані священикам і катехитам єпархії, названо прізвища нововисвячених душпастирів та відзначених медалями і грамотами мирян, подано теж звіти з діяльності інституцій та комісій.

У другій частині «Перемиських Архиєпархіяльних Відомостей» – Статті та рецензії – надруковано дослідження єпископа Теодора Мартинюка Джерела для кодифікації права спільнот богопосвяченого життя УГКЦ, статті – Марії Качмар Образ Адама у текстах української гимнографії і проф. Ігоря Скочиляса Свята Софія Київська – катедральний собор Унійної Церкви у 1596-1633 роках. У цьому розділі надруковано теж вибрані розділи із трьох магістерських праць, написаних і захищених в КУЛ – отця Броніслава Гринишина Struktura parafialna dekanatu bełzkiego od początku powstania jednostki administracyjnej do czasów II Wojny Światowej, отця Павла Шадого Dzieje parafii greckokatolickiej pw. Opieki Matki Bożej w Komańczy w latach 1960-1980 й отця Адріана Лихача Aktualny stan prawny formacji seminaryjnej UKGK w Polsce. Розділ закриває рецензія Наталі Сиротинської на книгу Лаврівський невменний ірмлологіон кінця XVI століття.

У кінцевому розділі – Наш архів, надруковано 11 документів, що стосуються виникнення і перших років діяльності Дяко-учительського інституту в Перемишлі, опубліковано факсиміле і український переклад Оди і Еклоги – двох латиномовних видань на пошану о. Івана Лаврівського, надрукованих в Перемишлі 1832 р.

Володимир Пилипович

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK