В селі Млини (Перемиський деканат) вшанували пам’ять автора Державного Гімну отця Михайла Вербицького

В селі Млини (Перемиський деканат) вшанували пам’ять автора Державного Гімну отця Михайла Вербицького

Сьогодні – 7 грудня – відбулися поминальні врочистості з нагоди, річниці смерті видатного композитора, священика, громадського діяча, автора Державного Гімну України – отця Михайла Вербицького (1815-1870). До Млинів приїхало до тисяча людей з України: Львівщини, Тернопільщини, представники районів: Яворівського, Боського, Бродівського, Городоцького, Дрогобицького, Жидацівського, Жовківського, Золочівського, Миколаївського, Перемишлянського, Радехівського, Самбірського,, Сколівського, Сокальського, Стросамбірського та Турківського, вірні з Перемиського деканату, з Ярослава, Хотинця, Гаїв та Поздяча. О годині 12.00, в церкві Покрови Пресвятої Богородиці, священики відправили панахиду (о. митрат Богдан Степан – протосинкел, о. Павло Рогунь – парох Млинів, отець декан Іван Тарапацький – парох Любачова, Гребенного, отець Христофор Блажеєвський – парох Ярослава та отець Тарас Чорний с. Чишки (Україна), Винниківського деканату). Після процесійного ходу в каплиці – пантеоні усі делегації з Польщі та України поклали вінці та квіти до пам’ятника композитора.
На завершення урочистостей присутні виконали церковний гімн «Боже Великий Єдиний».
Фото Ярослав Данило
Довідково:
Михайло Вербицький – український композитор, хоровий диригент, священик УГКЦ, громадський діяч, автор музики Державного гімну України «Ще не вмерла Україна». Народився 4 березня 1815 року в с. Явірник Руський.
Перше виконання твору «Ще не вмерла Україна» як Гімну відбулося 10 березня 1865 року у Перемишлі, як завершальний номер концерту, присвячений Тарасові Шевченку.
В останні роки життя композитор займався педагогічною діяльністю, писав статті, творив музику.
Згодом, у 1856 році, він став парохом церкви у селі Млини неподалік Перемишля, де проживав до смерті 7 грудня 1870 року, помер у віці 55 років.

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK