ПАРАФІЯ В ПАСЛЕКУ ВІДЗНАЧИЛА СВОЄ 60-ЛІТТЯ

ПАРАФІЯ В ПАСЛЕКУ ВІДЗНАЧИЛА СВОЄ 60-ЛІТТЯ

60-ліття існування на Вармії та Мазурах відзначила в суботу 21 вересня, в день празника, греко-католицька парафія Різдва Пресвятої Богородиці в Пасленку.

Черговий, вже шістдесятий раз, на празник Різдва Пресвятої Богородиці, а одночасно й гарний ювілей Пасленської парафії прибули до храму віряни з самого Пасленка й найближчої околиці, але також і гості з Ельблонга, Ґодкова, Орнети, Моронґа, Гурова Ілавецького та інших наших північних парафій.

У торжественній Літургії, очоленій Перемисько-Варшавським Митрополитом Євгеном Поповичем численно взяло участь духовенство та монашество, у тому числі й духовні особи родом з Пасленської парафії, давні парохи та сотрудники, репрезентанти римо-католицьких парафій зі своїми душпастирями, представники місцевої, повітової та воєвідської адміністрацій з послом на Сейм РП п. Яцеком Протасом і віце-маршалком Вармінсько-Мазурського воєвідства п. Мироном Сичом.

Звертаючися до згромаджених у храмі Митрополит Євген Попович, між іншими, відзначив: «Відкликаючися до далекого вже минулого, до років, коли вашу прарафію засновували, неможливо не згадати про щирих, відданих осіб, які у ті далекі роки мали силу волі й відвагу виступити з проханням до Ольштинського ординарія, до уряду безпеки, щоби тут, у Пасленку відкрити наше душпастирство. В тих часах говорити від імені українців, від імені греко-католиків, це була відвага. Оті люди притягнули за собою інших, що також підписалися під проханням про греко-католицьке душпастирство. Вони всі є нашими героями і ми сьогодні прибули тут, щоби скласти їм велику подяку за відвагу й заснування парафії…».

 На завершення Літургії в церкві Митрополит вручив почесні грамоти найбільш відданим парафіяльним діячам, а також медалі небайдужим представникам адміністрації, від яких парафія завжди може очікувати потрібної допомоги.

Кінцевою точкою Пасленського празника була молитва на могилі отця митрата Івана Яреміна, першого і довголітнього пароха.

_____________________________________________________

Довідка:

Греко-католицька парафія Різдва Пресвятої Богородиці в Пасленку була заснована 25 березня 1959 р. декретом Примаса Польщі Кардинала Стефана Вишинського й з доручення Вармінського ординарія Томаша Вільчинського. Перші регулярні греко-католицькі богослужіння отець митрат Іван Яремін став відправляти в костелі св. Йосифа в Пасленку. Від того часу починає і своє літочислення Пасленська греко-католицька парафія.

 Від першого року від заснування парафії, тут працювали: о. митрат Іван Яремін, о. Іван Лайкош, о. Євген Попович, о. Артур Маслей, о. Богдан Ситчик, о. Ярослав Вєнц, о. Роман Стороняк. Від 1998 р., як парох, парафією опікується о. митрат Андрій Сорока. Сотрудником парафії, на даний, час є о. Ігор Губач.

 

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK