БОЙКІВСЬКА ВАТРА-2019 В УСТРІКАХ ДОЛІШНІХ

БОЙКІВСЬКА ВАТРА-2019 В УСТРІКАХ ДОЛІШНІХ

Знову у Карпатських Бескидах запалала ватра, яка скликала, як звикло в останню суботу-неділю липня, тих хто змушений був покинути прабатьківські землі у 1951 році відповідно до Договору між СРСР та ПНР «Про обмін ділянками державних територій», за яким обміну підлягала 480 квадратних кілометрів території колишніх Нижньо-Устріцького, частин Хирівського та Стрілківського районів тодішньої Дрогобицької області на таку ж за розміром територію в Люблінському воєводстві Польської Народної Республіки. Примусове виселення 1951 року докорінно змінило долю 32 тисяч українців, яких було виселено в Одеську, Херсонську, Миколаївську та Сталінську (сучасну Донецьку) області. Впродовж дев’ятнадцяти років мальовниче містечко, центр Бещадського повіту – Устрики Долішні та навколишні села зустрічають своїх уродженців та їх нащадків, які приїжджають сюди, щоб вклонитись рідній землі,спільно помолитись в храмі, поставити  свічки  на могилах предків, а ще запалити ватру, поділитись спогадами, заспівати пісень, які віками лунали в цих горах.

З кожним роком збільшується кількість учасників заходу. Цього року на «Бойківську ватру» прибули переселенські родини з Львівщини, Івано-Франківщини, Одещини, Донеччини, а також українці, які проживають у Польщі.

Суботні заходи розпочалися із спільної молитви в устріцькій церкві Успіння Пресвятої Богородиці за участі отця-пароха Миколая Костецького, о Івана Лайкіша, о Мирона Михайлишина і о. Богдана Кішко. Опісля молитви усі прибулі перебралися до відпочинкового комплексу «Олімп», де все було підготовлено до відкриття ватри.

Мабуть вперше Бескиди за останні сімдесят років почули звук  трембіт, яким трембітарі Богдан Мельник та Любомир Кушлик сповістили про початок урочистостей.

З вітальним словом до присутніх звернулись голова Бойківського товариства «Устріки» – Стефанія Гаврилець (Польща), голова «Суспільно-культурного товариства «Устріки» Віктор Козоглодюк (Україна), заступник бурмістра м.Устріки Долішні Міхал Внук.

Присутні на ватрі священики благословили її проведення.
Своєрідним гімном устріцьких переселенців стала пісня «Рідні Бескиди», слова до якої написав Віктор Козоглодюк, а музику Андрій Грицко, яка прозвучала цього дня у виконанні фольклорного ансамблю «Співанка» з села Мокре Підкарпатського Воєводства (керівник Марія Білас).

Чудові автентичні пісні під супровід стародавніх музичних інструментів у виконанні  фольклорного гурту «Бойє» (керівник Надія Кондратенко) зачарували кожного. Цей колектив був представлений товариством «Бойківщина» зі Львова, яке очолює Андрій Німець.

Учасники вокального ансамблю «Устрічани» з міста Миколаєва на Львівщині (керівник Андрій Грицко) виконали декілька музичних творів, серед яких пісня «Гори, наші гори», яка була складена безпосередніми переселенцями ще в 1951 році. А під останні рядки коломийки у виконанні цього колективу :

«Приїжджайте у Карпати тай на Бойківщину,

А ми щиро і сердечно хлібом Вас зустрінем»,

Віктор Козоглодюк, як господар ватри, запропонував кожному скуштувати запашний коровай, який традиційно вже добрий десяток років пече його дружина Марія з муки, змеленої з зерна, вирощеного на українській та польській землі.

До запалення ватри були запрошені найстарші і наймолодші з присутніх. Ця традиція об’єднує покоління, не дає перерватися невидимому зв’язку минулого, сучасного і майбутнього.

Запальні танці виконали учасники молодшої та старшої групи зразкового дитячого танцювального колективу «Джерельце» Будинку культури «Папірник» з міста Жидачева (керівник Наталія Сеньків).

Затамувавши подих, спостерігали присутні за виступом народного театру «Хліб» з міста Миколаєва (керівник Наталя Муха), самодіяльні актори якого у  театралізованій композиції «Душа Бескидів» відтворили переживання молодої пари та їх друзів в трагічний період переселення. Слід сказати, що в творчих колективах «Джерельце» і «Хліб» виступають внуки переселенців.

Мали слово цього вечора й голова обласного товариства «Бойківщина» з Івано-Франківська Дарія Петречко та представниця Перемиського відділення Об’єднання українців у Польщі Марія Туцька.

Власну поезію на ватрі читали члени Спілки письменників України Іван Гентош, батьки якого виселені з села Коростенко, та Любов Долик, уродженка Старосамбірщини.  Авторську ж музичну композицію подарував глядачам відомий гітарист Степан Скиданчук, який на декілька днів приїхав з Європи в Україну і завітав в Устрики Долішні.

Як завжди неперевершеним був виступ народного фольклорного ансамблю «Берездівчанка» Народного дому с. Берездівці, що на Львівщині (керівник Михайло Іваницький).

А ще присутні на ватрі мали можливість оглянути фотовиставку про діяльність «Суспільно-культурного товариства «Устріки» та ярмарку вишиванок, виробів з дерева і глини.

До пізнього вечора біля палаючого вогнища відбувалися різноманітні розваги, лунали пісні, спогади і побажання знову зустрітися через рік на ювілейній двадцятій ватрі.

Наступного ж ранку учасники Ватри взяли участь у Літургії в устріцькій церкві. Переповнена прибулими на Ватру з України та Польщі людьми церква гостинно зустріла в цей недільний день Високопреосвященного Архиєпископа Євгена Поповича, Митрополита Перемисько-Варшавського, який очолив Святкову Літургію. Усі мали можливість почути повчальні та скріплюючі слова Митрополита під час проповіді та звернення до прочан, у яких Владика високо оцінив працю організаторів ватри і відмітив, що це дійство доказало свою важливість у житті переселенських родин, збереженні історичної правди про пережите і заслуговує на подальшу підтримку. На закінчення Богослуження всі отримали архиєрейське благословення та пам’ятні образки. Від учасників урочистостей подаровано устріцькій церкві фігуру Божої Матері, яку привіз зі Львова Андрій Максимович. А далі були слова подяки Владиці за спільну молитву, квіти та Многая Літа отцю-диякону Володимиру, який, як і інші прибулі з таким іменем, святкували іменини.

Багато з прочан у цей день відвідали рідні місця, а також відоме Солинське водосховище, на дні якого затоплені села, а тепер це відпочинкова зона на збудованій в 60-ті роки минулого  століття гідроелектростанції, що перегородила річку Сян.

Мене вразили слова голови Львівського осередку СКТ «Устріки» Марії Омельчук : –  «Знову співає душа, бо ми приїхали додому, тут пахне навіть вітер і по іншому світить сонечко, промовляє кожна квіточка, вітаючи нас на рідній землі». Вона народилася в с. Устянова і тепер разом з сестрою Ганною Гучко мали що розповісти дітям переселених устянівців, які прибули з Одещини, Львівщини, а Микола Загороднічок з Франції, де тепер працює і приїхав вперше з сестрами Вірою та Любою на землю свого батька Михайла Загороднічка,  який тепер проживає в селі Дроговиж на Львівщині.

А ще в цей день було вшановано пам’ять українських січових стрільців, які похоронені на місцевому  цвинтарі, покладанням квітів на могилі та запаленням лампадок.

Опісля відбулося закриття XIX Бойківської ватри , на якому звучали слова вдячності всім її учасникам. Особлива подяка лунала на адресу голів та представників осередків товариства «Устріки» зі Львова – Марії Омельчук, Жидачева –  Лілії Фрішко, Трускавця – Лесі Пертів, Комарно – Богдана Маланчука, Нового Роздолу – Люби Лагодик, Сколе – Марії Краснікової, Берездівців – Марії Раздарожної , колишньої голови Миколаївського осередку Марії Хомусяк, яка організувала приїзд делегації з Одещини.

Не оминули добрим подячним словом і тих, хто підтримав проведення  «Бойківської ватри – 2019» – депутатів Верховної Ради України – Тараса Батенка та Андрія Кота, депутата Львівської обласної ради  – Галину Сич, директора департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА – Мирославу Туркало, голів Миколаївської та Жидачівської районних рад  – Тараса Зубрицького та Ігоря Коса, голову Миколаївської міської ради  – Андрія Щебеля, бурмістра міста Устріки Долішні – Бартоша Ромовіча, директора ПАФ «Дністер» – Мар’яна Верещинського,  директора ТОВ ДМЗ «Карпати» – Ростислава Галатина, приватного підприємця Надію Лепку.

Вже під вечір  учасники ватри, повертаючись після зустрічі з малою батьківщиною додому, ділилися враженнями, виставляючи найцікавіші світлини та коментарі в соціальні мережі. Як завжди лаконічним було повідомлення Івана Гентоша : – … в Устріках Долішніх відшуміла, відспівала, відтанцювала  і відіграла на різноманітних інструментах Бойківська ватра. Неймовірно колоритне дійство за своєю зовнішньою красою  і за духовим наповненням, світле, радісне і щасливе – адже сюди злетілись до рідних місць люди, що були примусово виселені, їх діти і онуки».

Віктор Переселенець – член громадської організації «Суспільно-культурне товариство «Устріки»

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK