МИТРОПОЛИЧІ ЗБОРИ

МИТРОПОЛИЧІ ЗБОРИ

Вчора 16 травня 2019 року в парафіяльних приміщеннях церкви Воздвиження Чесного Христа в Кракові відбулися чергові митрополичі збори за участю двох правлячих Архиєреїв: Високопреосвященного Євгена Поповича, Митрополита Перемисько-Варшавського і Преосвященного Володимира Ющака ЧСВВ,  Єпарха Вроцлавсько-Ґданського. Разом з Владиками у зборах взяли участь працівники Митрополичої і Єпархіальної консисторій. Зустріч розпочалась спільною молитвою, після якої Митрополит Євген ознайомив присутніх з протоколом попередніх зборів і представив заплановані теми обговорення.

Першою була тема перекладу Катихизму УГКЦ «Христос – наша Пасха», який здійснює Митрополія і який є загальноцерковним проектом з Благословення Блаженнішого Патріарха Святослава. Учасники зборів обговорили стан перекладу на польську мову текстів Літургії Св. Івана Золотоустого і Требника. Ці переклади є необхідними і допоміжними у випадку участі в наших богослужіннях римо-католицьких вірних і уділення Святих Тайн мішаним подружжям.

З огляду на реформу системи освіти Митрополича Катехитична Комісія працює над нововою „Podstawą Programową nauczania religii greckokatolickiej” і над новою Програмою навчання. Співголова цієї Комісії о. мітрат Іван Лайкіш ознайомив присутніх з результатами праці над цією проблематикою. Можемо сподіватися на це, що найблжчим часом, після закінчення праці над змістом цих документів, затвердження їх церковною владою, у вересні отримаємо вже надруковані Підставу і Програму у книжковій формі.

Важливою була тема обговорення праці спільної міжєпархіальної групи Профілактики сексуальних злочинів, яка приготовляє спеціальний «План Профілактики» серед різних груп населення, яким надається душпастирська опіка.

Наступним пунктом обговорення був душпастирський план спільних заходів на найближчий час. Є це Форум Монашества, який відбудеться у суботу 8 червня ц.р. у Варшаві в церкві Отців Василіян по вул. Мйодовій. Це також спільні священичі реколекції, які проходитимуть  10-13 червня в Turno-Brzeźce k/ Białobrzegów Radomskich. Важливими датами святкувань будуть Ювілеї Владик: 20-ліття єпископської хіротонії Владики Володимира Ющака 21-22 червня у Вроцлаві і потрійний Ювілей уродин, священства і єпископської хіротонії Владики Івана Мартиняка 7 липня у Перемишлі. Важлими моментами наших спільних святкувань будуть святкування у Хшанові, на Горі Явір, на «Лемківській Ватрі», а також у Білому Борі. Митрополит Євген повідомив про робочу зустріч, яка відбулася у Перемишлі на тему підготовки до святкування 300-ліття Замойського Собору.

Дуже важливою темою для всіх нас у Польщі була тема проведення спільного міжєпархіального Митрополичого Собору, який стане важливим пунктом підготовки участі нашої Митрополії у  VII Сесії Патріаршого Собору, скликаним Блаженнішим Святославом на 26-29 серпня 2020 року у Львові. Тема Собору — «Еміграція, поселення і глобальна єдність УГКЦ». Спільно вирішено, що міжєпархіальний Митрополичий Собор відбудеться 29 квітня-2 травня 2020 року у Перемишлі. Докладніша праця по підготовці цього Собору розпочнеться в наших парафіях, деканатах і Єпархіях після Синоду Єпископів нашої Церкви, який відбудеться у вересні цього року.

Прес-відділ Перемисько-Варшавської Архиєпархії

 

 

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK