ОЛЬШТИНСЬКИЙ СОБОРЧИК

ОЛЬШТИНСЬКИЙ СОБОРЧИК

У суботу 16 березня 2019 року відбувся Соборчик духовенства Ельблонзького, Ольштинського і Венґожевського деканатів Перемисько-Варшавської Архиєпархії. Зібрання відбулося в прицерковному залі парафії Покрови Пресвятої Богородиці в Ольштині.

На початку всіх привітав Високопреосвященний Архиєпископ Євген (Попович) і ознайомив з порядком денним соборчика. Митрополит звернув увагу отців на літургійні книги, приготовлені отцям, і заохотив до вживання одинакових текстів в богослуженнях. Користаючи з нагоди, Владика Євген прочитав лист Архиєпископа Івана Мартиняка, в якому він запрошує отців Архиєпархії на свій ювілей 80-ліття з Дня народження, а також 55-ліття священства і 30-ліття єпископських свячень, який святкуватимемо 7 липня 2919 року в Катедральному Соборі св. Івана Хрестителя.

Перший доповідач о. Ярослав Чухта ознайомив отців з тематикою охорони дітей та молоді від сексуального зловживання на основі діяльності покликаної в Митрополії «Профілактичної групи», яка на підставі Архиєпархіальних норм повинна опрацювати профілактичну програму. Доповідач ознайомив присутніх з актуальною ситуацією, представив факти і статистичні дані, пов’язані з цією проблематикою. Отець Микола Костецький представив ситуацію охорони персональних даних, яка зобов’язує в Католицькій Церкві згідно з Розпорядженням Європаламенту і Ради Європейського Союзу (RODO). Доповідачі відповіли на питання, які відносилися цих тем. Перед перервою о. Павло Поточний   представив ідею спільного для всіх парафій щотижневого вісника. Думка Високореосвященного Владики відносно цієї пропозиції є такою, що цей вісник спочатку має міцно „стати на ноги”, щоб в майбутньому бути загальноєпархіальним.

Після перерви пан Михайло Пульковський представив фінансово-економічний звіт Архиєпархії за 2018 рік, а пан Аркадій Ґіза ознайомив усіх зі станом реалізації проектів в Архиєпархії, які дофінансовують церковні організації, а також представив результати інвентаризації пам’яток архітектури, які знаходяться у південних парафіях. Пан Аркадій домовився з отцями про терміни такої ж інвентаризації в північних деканатах Архиєпархії.

На закінчення обговорено біжучі справи, які стосуються м.ін.  Великого Посту, богослужень в цьому часі, Форуму молоді нашої Архиєпархії в Гурові Ілавецькому, а також душпастирський план заходів на 2019 рік. Закінчуючи своє засідання, присутні згадали в молитві покійного отця Євгена Кузьм’яка, 15 – та річниця від дня смерті якого припадає саме в цей день.

Прес-відділ Перемисько-Варшавської Архиєпархії

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK