ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ПАВЛОКОМИ

ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ПАВЛОКОМИ

Як і щороку в ці березневі дні, 2 березня 2019 р., у Павлокомі на Ряшівщині відбулися заходи із вшанування пам’яті 366 українців, загиблих в березні 1945 року.

Панахиду очолив Архиєпископ Євген (Попович) Митрополит Перемисько-Варшавський. З Владикою співслужили: о. Протосинкел Богдан Степан, о. Іван Тарапацький – Декан Перемиський; о. Павло Цвьок – Синкел у справах мирян Львівської Архиєпархії; о. д-р Мирон Михайлишин, о. Микола Костецький (Сяноцький деканат).

У своєму слові на закінчення молитви Високопреосвященніший Владика згадав про трагічно загиблих мешанців села, жертва яких має бути пересторогою того, щоб це ніколи не повторилося в історії наших народів. Різні постави проявляються в людині під впливом війни, але для нас християн єдиною поставою має бути взаємна любов, прикладом якої є постава бл. свщм. Омеляна Ковча, який молився за тих, які створили концентраційні табори, в яких гинули мільйони людей. «Не знаємо – зауважив Владика, – але напевно серед жерт Павлокоми були люди, які, вмираючи зі своїм парохом о. Володимиром Лемцьо, молилися за тих, які їх вбивали. Приклади такої постави мають стати фундаментом українсько-польського примирення».

До меморіалу 366-ти жертвам села Павлокома було покладено квіти та запалено лампадки. Закінчилось вшанування загиблих виконанням Державного Гімну України.

У заходах взяли участь: Радник-посланник Посольства України в Республіці Польща Василь Зварич, Генеральний Консул України у Любліні Василь Павлюк, Віце-Воєвода Підкарпатський Люцина Подхаліч, голова Львівської ОДА Олег Синютка, представники суспільно-культурних товариств „Надсяння”, „Лемківщина”, „Любачівщина”, „Устріки”, члени громадських організацій, численна делегація з районів Львівщини, Івано-Франківщини, Тернопільщини, а також представники молодіжних громадських організацій.

На закінчення від імені організаторів усім подякувала за присутність Марія Туцька-Колосівська – Голова Перемиського відділу ОУП.

Після урочистості у Павлокомі численні її учасники переїхали до Явірника Руського – місця народження о. Михайла Вербицького, – щоб там спільною молитвою-Молебнем до всіх святих українського народу вшанувати день його народження, який припадає 4 березня. В молитві взяв також участь місцевий римо-католицький парох о. д-р Станіслав Диндал.

Після молитви присутні вирушили до с. Млини – місця поховання о. Михайла Вербицького.

о. Микола Костецький

Фото: Ярослав Данило

 

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK