ХІХ АРХИЄПАРХІЯЛЬНИЙ ОГЛЯД РЕЛІГІЙНОЇ ТВОРЧОСТИ (продовження )

ХІХ АРХИЄПАРХІЯЛЬНИЙ ОГЛЯД РЕЛІГІЙНОЇ ТВОРЧОСТИ (продовження )

Вже 19 рік поспіль учні зі своїми катехитами дивують нас своїми вміннями та талантами. Креативність учнів та їхніх керівників вражає, бо вони приготовляють та показують виступи на високому рівні. Цьогорічною темою Огляду була: Слово Боже та Катехизація.

Свято, адже можемо так назвати день, коли в серцях людей стільки радості, добра та любові, відвідав Митрополит Євген Попович. На початок святкування, яке розпочалося о 10:00, після урочистого внесення Святого Євангелія до аудиторії, а також спільної молитви та відчитання Слова Божого, владика скерував свої слова до всіх присутніх. Кількість учасників була неймовірна, так як і їх вік, адже наймолодшому учаснику було 2 роки, а з’їхалося їх понад 300 учнів з Перемисько-Варшавської Митрополії. Після промови митрополита Кир Євгена, вступне слово для всіх прибулих учасників та глядачів мав отець мітрат Іван Лайкіш, парох парафії в Гурові Ілавецькому та організатор Огляду.

Після урочистого відкриття свята, ведучі: Андрій Лихач та Ірина Паньків оголосили перших учасників – це була група “Зіроньки” зі школи в Топринах. Приготувала учнів п. Надія Ортинська. Виступили під назвою “Порада Ангела”. Учні показали як важлива є в житті людини Літургія.

Наступними на сцені виступила група “Надія”, яка приїхала з Бань Мазурських. Приготувала і уклала сценарій с. Йосифа Родич. Їхня програма представляла як будувати рідну хату – християнська родину.

Група «Мрія» з керівником Дарією Ориньчак з учнями, які вчаться в початковій школі в Срокові показали нам як могутнє є Боже Слово і як воно може поміняти людину.

Учнів з Венгожева та Круклянок приготувала с. Олена Манькут. У пантонімі група учнів звернула увагу глядача, що Слово Боже звернене є до всіх людей, але не всі його слухають, не всі дозволять Йому прорости у своєму серці і принести плід. Була представлена притча про сіяча.

Група “Місіонарчик” з Варшави, виступила з програмою під назвою «Бог промовляє до кожного із нас». Приготували їх о. Григорій Яремчук ЧСВВ, п. Анна Машлянка, та п. Оксана Рудяк. Група показала чому важливо є слухати Божого Слова в своєму житті.

З Моронгу група “Їжачки” на підставі Святого Письма запрезентували притчу про сіяча. Керівниками групи є Анна Брусь і Александра Шльонзак. Автор сценарію о. Роман Стороняк. Учнів Гуровської початкової школи приготувала с. Дам’яна Вільховська. Діти співали пісню Наш Бог, в якій висказали, що вірять в кожне Боже Слово, бо воно є вірне, живе, воно є дорогою до неба. Варто вірити в Божі Слова, бо саме через це в нас росте віра і через Слово Боже все існує на землі.

Мирослав Бахор привіз з Бартошиць ансамбль «Дар любові», який заспівав дві пісні перша ковер Despacito – „Бог спасає” гурту „PopryVse” та Олі Лісновської, а друга це канон “Коли б віра твоя”.

В Книзі Буття читаємо про сотворення людини. До чого Бог сотворив людину, її роль на землі, її завдання. Учні класів VІ і VІІ з Ольштина заохочували своїм виступом призадуматись над своєю поведінкою. Представлоно було пантоніму «Бог дав мені руки», щоб потім зробити свій вибір. Приготувала учнів с. Оксана Ващур.

Групу з Кандит «Світлини» підготувала пані Надія Ортинська. Тема виступу: Ми зерно Боже, радіймо всі.

Діти з Парафії Різдва Пресвятої Богородиці у Пасленку виступили під керівництвом отця Ігора Губача. Учні показали нам який вплив на наше життя має Боже Слово, а також як актуальне є воно до сьогодні у різних аспектах нашого життя.

Учнів з парафії Лельково приготувала с. Юлія Ясеницька. Діти заспівали пісню ,,А де поділася любов,, у тлі відбувалася сценка пошук молодих людей Правди – Божого слова.

Група «Веселка» з Гіжицька та з Позезджа під керівництвом с. Франціски Орести Саламашек чудово представили нам сценку під назвою «Руки». Пантоніма «Руки» – це історія однієї Любові. Також заспівали дві пісні: «Господь неба і землі» і «Я твоє мале зернятко».

«Промінчики», саме вони здивували пантонімою показуючи як наші гріхи нас поневолюють а Христос завжди рятує. Учні з Годкова та Орнети під керівництвом отця Романа Стороняка, зустрічайте!

В наступному номері ми побачили дітей з Ельблонга. Головним героєм сценки були звичайні двері великого будинку, які кожного дня зустрічали своїх мешканців і дивувалися, як люди можуть себе так поводити. Учнів приготувала пані Олександра Беднаж. Сценарій наступного виступу розказав нам про чоловіка, який не дуже цінував своє серце і через занедбання свого духовного життя у ньому замешкало 5 поганих мешканців, які встановили свій порядок і перехвалювалися своїми надбаннями в житті цього чоловіка. Погані мешканці вплинули на чоловіка так сильно, що він віддалився від Бога. Совість почала йому дещо докоряти і він передумуючи своє життя взяв в руки Святе Письмо і через зустріч зі Словом Божим покаявся звертаючись до Бога і просячи помочі в очищенню свого серця. Сценарій з учнями початкової школи в Гурові Ілавецькому приготувала с. Дам’яна Вільховська.

Останніми виступили учні місцевого ліцею. Вони запрезентували сценку взяту з сімейного життя. Учні пробували показати як діти наслідують своїх батьків. Важливим аспектом виступу було навчити дітей любові, доброти та молитви. Молитви, яка є розмовою з Богом, яка приносить насолоду, а не просто формулою. Молитва Господня – це не просто щоденні без сенсу слова, це слова, які Господь слухає – це спробували показати учні для глядачів. На закінчення звучали слова, що молитва яка йде з серця через уста та розум і піднімається до самого Бога і Він її з радістю приймає.

На завершення Огляду Голова Катехитичної Комісії, Синкел до справ релігії в нашй Архиєпархії отець митрат Іван Лайкіш підсумував всі виступи, склав подяку для Пані Директор Ольги Сич за надану можливість провести цей захід в Комплексі Шкіл з укр. мовою навчання та за сприяння в організації свята і відтак разом з Деканом венгожевським отцем Григорієм Столицею вручив дипломи за участь та підготовку для катехитів та учасників. Остаточним завершуючим акцентом була пісня «Ми є родина», яку радісно всі заспівали. А хто в перерві не здужав поїсти тепер подався на столову гуртожитка на обід.

Роман Коцуровський

 

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK