«Всього 6 кілометрів від кордону»

«Всього 6 кілометрів від кордону»

Своє літочислення греко-католицька парафія в Байорах Малих починає від 1958 року, хоча у дійсності в цьому невеликому селі Вармінсько-Мазурського воєвідства, розташованому всього 6 км від кордону з Росією, українська спільнота, налякана депортаційною акцією «Вісла», появилася вже весною 1947.

На початку нового буття люди чекали, тишком відвідували Хшаново, потім стали бувати у римо-католицьких храмах, щоби нарешті згуртуватися при о. Володимирі Бозюку і заснувати власну парафію, на схилі буремних 1950-их років. Спочатку молилися у (а також перед) збудованій власними силами каплиці. У 1970 – 1980 рр. спільнота стала власником піднищеного житлового будинку. Він же, згодом став, завдяки жертвенності громади, прекрасно обладнаним храмом.

У парафії, поміж іншими, працювали майбутні Владики нашої Церкви: Владика Петро Крик та Владика Володимир Ющак. 6 жовтня поточного року греко-католицька байорська парафія Введення в Храм Пресвятої Діви Марії відсвяткувала свій 60-літній ювілей. Прибули на нього, крім місцевих, гості з сусідніх парафій, отці, представники світської влади. Митрополита нашої Церкви в Польщі, високопреосвященного Архиєпископа Перемисько-Варшавського, Євгена Поповича привітав разом з парафіяльною радою парох, о. Дарій Ґлінєвич.

Вітаючи словами проповіді усіх прибулих на торжество, Митрополит віднісся до історії парафії, а одночасно й до історії цілої нашої переселеної на північ Польщі спільноти. В першу чергу подякував Божому Провидінню, яке не дозволило на наше небуття. Ми молилися і вірили, що перед нами краще майбутнє. І так сталося, маємо громади, парафії, церкви, духовенство й визнані державою структури. Наше завдання на сьогодні, це далі йти вказаним нам предками шляхом та переказувати рідну духовність нащадкам.

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK