НОВИЙ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКИЙ ХРАМ У ВАРШАВІ

НОВИЙ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКИЙ ХРАМ У ВАРШАВІ

Гарний весняний, сонячний травневий день. Варшава столиця Польщі, в якій тривають приготування до відкриття нового храму і відправи першої Літургії.

Приготування дійшли до кінця і вже сходяться вірні на богослужіння. На першу Службу Божу прибув о. Степан Батрух, декан Варшавсько-Любліньського Протопресвітерату, Перемисько-Варшавської Архиєпархії УГКЦ, о. Кшиштоф Яцковський Парох Римо-католицької парафії Пресвятої Богородиці Цариці Польських Мучеників, Варшавсько-Празької дієцезії Римо-католицької Церкви, о. Богдан Круба разом з Парафіянами Греко-католицької парафії Блаженного Миколая Чарнецького вул. Доманєвска 20 у Варшаві, о. Дмитро Оршуляк, душпастир для Греко-католиків Варшава-Бялоленка і Легіонова, сестри Служебниці НДМ разом з с. Наталією Маціна Провінційною настоятелькою у Польщі, о. Володимир Рачковський місцевий душпастир для Греко-католиків і численні вірні, які проживають у Варшаві.

На самому початку о. Степан Батрух привітав місцевого Пароха о. Кшиштофа Яцковського, а о. Володимир Рачковський првітав всіх прибулих вірних: отців, сестер і мирян і попросив отця декана очолити Літургію.

Спільна Літургія-Євхаристія тривала в молитовному дусі за новий храм і Громаду, яка перенеслася тут з вул. Гроховської 365 у Варшаві. На закінчення господар місця о. Володимир Рачковський подякував всім за прибуття на першу Літургію і спільну молитву, а також місцевому пароху Римо- католицької Парафії, за його гостинність і відкритість. Усім, за поміч в приготуванні цього місця і їхню працю. Подякував сестрі Натілії і Зеновії за пошиття і офіру голубих обрусів (пелен) до нової церкви.

На сам кінець о. Кшиштоф Яцковський привітав усіх присутніх і висловив надію, що це місце буде не тільки на прославу Господа, але теж місцем для всіх потребуючих духовної і фізичної помочі. Пригадав, що 1 травня 1985 р. він зі своїми вірними відправив першу Мессу під голим небом аж до 1987 року, а ми теж 1 травня 2018 р. відправили першу Літургію, але під дахом Церкви. Після цього спільно відслужено молебень до Пресятої Богородиці.

З благословення Високопреосвященого Владики Євгена Поповича Архиєпископа і Митрополита Перемисько-Варшавської Митрополії УГКЦ в Польщі у Варшаві і під Варшавою відкрито нові душпастирські пункти для Греко-католиків. В порозумінні з Владикою Ромуальдом Каміньським ординарієм Варшавсько-Праським Римо-католицької Церкви, Греко-католики мають можливість користати з храмів місцевих Парафій.

Вже 26 березня 2018 року відбулася зустріч з Владикою Ромуальдом і о. Володимиром, о. Дмитром і паном Петром Петреній, на якій узгоджено з яких Церков будуть користати Греко-католики. Між іншими обговорено новий пункт у Варшаві вул. Алея Станув Зєдночоних. Місцевий парох від самого початку відкрився для  Греко-католиків і бажав допомогти.

Храм був збудований в 1987 р. і в тому році посвячений. Та церква була тимчасова, до моменту коли збудується головний костел, який розпочали будувати в 1989 р. а посвячено в 2000 р.

Церква збудована в 1987 р. до 2000 року служив вірним. Коли посвячено новий костел, то ця святиня була не потрібна і 18 років уживали її від часу до часу. Коли 9 квітня 2018 р. з парохом договорено, що хочемо на кінець квітня розпочати богослужіння, то спільно пітверджено що потрібно зробити ремонт.

З благословення Владики Євгена Поповича, вже 17 квітня розпочався ремонт храму. Цей ремонт був профінансований через Перемисько-Варшавську Архиєпархію, а свій труд в прибирання і прекрасу церкви приклало багато осіб.

Дякуємо Владиці Євгенові за відкритість і поміч фінансову, Владиці Ромуальду за гостинність і зрозуміння. Всіх вірним: священикам, сестрам Служебницям  і всім прихожанам цього Храму і варшавських Громад.

П. Петреній

БОГОСЛУЖІННЯ У ВАРШАВІ І ПІД ВАРШАВОЮ:

ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ГРОМАДА У ВАРШАВІ УГКЦ В ПОЛЬЩІ
РАЙОН ВАРШАВА
ПРАГА/ВЯТРАЧНА

Aleja Stanów Zjednoczonych 55, 04-028 Warszawa-Praga/Wiatraczna

В кожну неділю Свята Літургія о год. 9:30 і 19:00

facebook.com/Українська-греко-католицька-громада-у-Варшаві-на-Празі-505484846451118/

ДОЇЗД ДО ЦЕРКВИ ЗУПИНКА ZTM:
1. Os. Majdańska: autobusy linii – 135, 141, 143, 158, 188, 311, 523 (Близенько Церкви)

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK