Відзначення 203-ї річниці з дня народження о. М. Вербицького у Млинах

Відзначення 203-ї річниці з дня народження о. М. Вербицького у Млинах

Сьогодні, 4 березня, минає 203-тя річниця з дня народження творця мелодії Державного Гімну – о. Михайла Вербицького. З цієї нагоди у Млинах відбулися урочистості за участі численних делегацій зі Львівщини, Тернопільщини, Івано-Франківщини та Підкарпатського Воєводства, громадських організацій, духовенства.

Урочистості розпочалися зі Святої Літургії у місцевому храмі села Хотинець яку очолив о. митрат Богдан Степан – протосинкел Перемисько-Варшавської Архиєпархії у співслужінні пароха – о. Павла Рогуня. Опісля, у церкві Покрови Пресвятої Богородиці у селі Млини, де колись був парохом отець Михайло Вербицький, відбулась панахида за його душу.

У каплиці-пантеоні, де похований видатний українець вшанували пам’ять та поклали квіти. У заходах взяли участь голова Львівської ОДА Олег Синютка, голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, голова Тернопільської ОДА Степан Барна, голова Івано-Франківської ОДА Олег Гонтарчук, віце-воєвода Підкарпатський Люцина Подгаліч та більше тисячі українців зі Львівщини, Тернопільщини, Іванофранківщини та Прикарпатського воєводства. На завершення заходу відбулось віче.

“Другий день поспіль ми тут, у Польщі, збираємось, щоб вшанувати українську історію. Вчора відзначали трагічний день, коли 366 невинних людей були замордовані в Павлокомі, тільки за те, що вони говорили українською,  молились українською  і любили свою землю. А сьогодні недалеко від Явірника-Руського, поруч із церквою, в якій служив отець Вербицький, ми вшановуємо нашого українського генія”, – наголосив під час промови голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка.

«У день народження і дня смерті отця Михайла Вербицького ми тут відправляємо, нам тут дозволяють служити. Я служив тут парохом від 1994 року, був на всіх урочистостях. У 1990 році сюди приїжджав дисидент В’ячеслав Чорновіл. То був перший великий похід. Могила виглядала по-іншому. Люди їдуть з України сюди, як старші, так і молоді, щороку більше і більше людей. Тут отець Михайло Вербицький написав музику на вірш Павла Чубинського «Ще вмерла Україна», – каже отець УГКЦ в Перемишлі Богдан Степан.

Присутні поклали квіти, вінки, лампадки до могили о. М. Вербицького, опісля біля каплиці-пантеону за творами композитора відбувся концерт.

Довідково:

Отець Михайло Вербицький – видатний композитор, громадський діяч, автор гімну України “Ще не вмерла Україна” – народився 4 березня 1815 року у селі Явірник-Руський, що на Надсянні, де його батько Михайло був священиком.
У 1828 році при перемишльській катедрі владика Іван Снігурський заснував хор, а згодом і музичну школу, в яких співав і навчався Михайло.

Згодом Михайло Вербицький вступає до Львівської духовної семінарії. У другій половині сорокових років він пише музику повної Літургії для змішаного хору, яка і сьогодні звучить у багатьох церквах Західної України.

Складні життєві обставини відтягнули Вербицького від висвячення на священика і щойно 1850 року він отримує ієрейські свячення. Кілька років йому доводилося переїжджати з однієї сільської парафії на іншу, аж поки 1856 року він не осів у селі Млинах на Яворівщині, де прожив решту свого життя. Тут він був парохом у церкві Покрови Пресвятої Богородиці.

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK