Послання митрополита Кир Євгена на Новий Рік

Послання митрополита Кир Євгена на Новий Рік

Христос Рождається!

Всечесні отці,

Преподобні сестри,

Дорогі в Христі брати і сестри!

В часі свят Різдва Христового, Нового Року та світлого празника Богоявлення Господнього, збираємося в наших спільнотах, щоб разом як одна родина ставати учасниками тих святочних дій та одночасно складаємо собі побажання, які звичайно зосереджуються на наших особистих потребах та бажаннях.

Сьогодні, у ці святкові дні, на зламі календарного старого та нового року, також і я бажаю поділитися з кожним з Вас моїми побажаннями – молитвою зачерпнутою з Книги Чисел, яку у вибраному народі прочитували саме на новий рік: «Нехай Господь благословить тебе і охороняє тебе! Нехай Господь світить обличчям своїм до тебе та милує тебе! Нехай Господь оберне обличчя своє до тебе і дасть тобі мир!» (Чисел 6, 24-26).

Саме цього Божого світла, яке пливе з вифлеємського вертепу, та Божого миру, яке дарує світові Божа Дитина, всім Вам бажаю! Нашими думками охоплюємо нашу Батьківщину Україну, де надалі найкращі сини та дочки оберігають її свободу ціною свого молодого життя, де терпіння невинних дітей і плач материнських і жіночих сердець!

Прошу Вас щоденно заносіть молитви до Господа Бога, щоб цей мир, який приносить на світ своїм Різдвом Божа Дитина, сповнив наші серця, наповнив Україну, Польщу та цілий світ – бо ж ми всі одна велика Христова Родина.

Час переходу від старого в новий рік є одночасно часом рефлексії та задуму над тим, що ми зробили та які плани маємо на новий рік.

Минулий рік залишиться в нашій пам’яті незабутнім візитом Блаженнішого Патріарха Святослава на нашу рідну Лемківщину та Його Батьківським благословенням для нашої Церкви на Горі Явір як і молитвою за жертви акції «Вісла» на Ватряному полі.

Минулий рік був насичений ювілеями багатьох наших парафій та монаших спільнот, це був своєрідний час подяки Господеві за всі ласки, які ми отримали, перш за все за те, що ми вистояли як Церква і як народ – мимо стількох несприятливих обставин та проблем сьогодення.

За Вашу стійкість і невтомну працю, сьогодні бажаю Всім Вам скласти щиру подяку; нашим священикам, монахам і монахиням за постійну службу в Божому Винограднику, нашим мирянам за вірність Церкві і велику жертовність, якою підтримуєте всі діла нашої Церкви, так в Польщі як і в Україні.

Дивлячись на минулий рік можемо сказати, що ситуація нашої Церкви є стабільною з малим показником на її ріст. У 2017 році було в нас більше хрещень як похоронів. Цей ріст завдячуємо також родинам з України, які вписуються в життя нашої Церкви. Саме з думкою про них у 2017 році утворено вісім нових душпастирських осередків, яких завданням є нести духовну і всяку іншу поміч нашим братам і сестрам з України, які в Польщі шукають праці та прибувають тут на навчання.

Якраз сьогодні, 14 січня Католицька Церква з волі святішого Отця Папи Франциска обходить світовий день мігранта і біженця. Папа у своєму слові на цей день заохочує нас, щоб ми відкривали наші серця і доми для тих, які примушені залишати свій рідний дім в пошуках кращої долі. Нехай ніхто з нас не ставиться байдуже до наших братів з України! Коли чуєте на вулиці або в магазині, чи теж в місці праці чи у школі українську мову, заговоріть до тих людей, скажіть їм про нас та запросіть до наших спільнот. Цей жест простягнутої руки напевно не залишиться байдужим в серці робітника, студента чи кожного іншого, який мовчки живе десь біля нас! За цей жест доброго слова і простягнутої руки Господь винагородить Вас стократно!

Перед нашою Церквою в Польщі нові виклики та завдання, які ставить перед нами життя. Відвідуючи наші парафіяльні спільноти, зустрічаючись з вірними не раз чую розмови та питання про літургійний календар. Дехто пригадує мені про рішення митрополичого собору, який відбувся у 2014 році, та на якому прийнято резолюцію, щоб вивчити це питання. На засіданні Єпархіяльної Душпастирської Ради, яка відбулася дня 09 грудня 2017 року в монастирі оо. Василіян у Варшаві, прийнято рішення про проведення опитування всіх наших вірних в часі цьогорічних душпастирських відвідин (коляди). Кожний з Вас матиме особливу нагоду висловити свою думку заповнюючи приготовану анкету. Результати опитування будуть розглядатися на черговому Митрополичому Соборі нашої Церкви в Польщі у 2019 році. Щойно тоді можна буде сказати яка є воля наших вірних та прийняти відповідні рішення. Тому заохочую всіх, хто має на це право вільно висловити свою думку заповнюючи та підписуючи анкету, яку принесе до вашого дому Ваш душпастир.

2018 рік буде особливим в житті нашої митрополії в Польщі, бо в цьому році відзначатимемо 325-ліття від повного сопричастія (єдності) Перемишльської єпархії з Київською Церквою та Апостольським Престолом. Центральні святкування заплановано провести дня 09 вересня 2018 року в Перемишлі. На наші святкування до Перемишля прибудуть всі владики – члени Синоду Української Греко-Католицької Церкви. Це перше в історії, коли весь наш єпископат завітає до княжого городу над Сяном, щоб разом з нами дякувати Всевишньому за дар єдності з Матір’ю наших Церков Києвом та Апостольським Престолом в Римі. Наші святкування в Перемишлі попередить перегринація нетлінних мощей святого Йосафата по всіх деканатах і парафіях нашої Митрополії. Вона має бути поштовхом до нашої духовної віднови та приготування до цього великого Ювілею нашої Церкви в Польщі. Вже сьогодні заохочую всіх Вас взяти активну участь у молитовному паломництві, якого завершальним етапом буде наша спільна благодарна молитва в Перемишльському Соборі в Неділю 09 вересня 2018 року.

Ще раз, всім нашим духовним отцям, нашим монахам і монахиням і всім Вам дорогі брати і сестри на цей новий 2018 рік з серця благословлю.

Ваш владика, + Євген

Дано в Перемишлі,

дня 24 грудня 2017 року, в Неділю Праотців

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK