45 українців із всієї Перемисько-Вашшавської Єпархії та молодь з України здійснили подорож до Паломництва Довіри на землі Taize у Базелі (Швейцарія).

45 українців із всієї Перемисько-Вашшавської Єпархії та молодь з України здійснили подорож до Паломництва Довіри на землі Taize у Базелі (Швейцарія).

«Зустріч була теплою одразу. Я відчував підтримку і повагу кожного. В автобусі ми співали і читали молитви Богові та Діві Марії. В такі моменти у мене котилися сльози. Відчував тепло в серці, любов від Бога до кожного з нас.» – Олексій
Організаторами поїздки стали отці і сестри Архикатедральної парафії Івана Хрестителя в Перемишлі. До поїздки готувалися майже чотири місяці. Таке паломництво стало можливим, зокрема, завдяки Митрополиту кир Євгену Поповичу, який благословив і фінансово підтримав поїздку (покриття особистого внеску-платежу паломника для всієї групи).
„Це були одні з найяскравіших днів в моєму житті. Можливість пізнати різні нації і разом молитись в єдності, дала незабутні емоції і заряд енергії на довгий час. Дуже дякую за такий шанс.” – Ніка
Уже 40 років поспіль Екуменічна спільнота братів у Тезе організовує такі паломництва довіри і щороку проходять в іншому європейському місті. Цьогорічна зустріч тривала під гаслом «Невичерпна радість». Як зазначає CREDO ( http://credo.pro/2017/12/197290) на Паломництво Довіри на землі у Базелі приїхало близько 20 тисяч молоді. Традиційно найбільше учасників із Польщі, а друга найбільша за чисельністю група – українці, яких до Базеля прибуло близько 2800 осіб.
«Кожна людина створена для радості, а радість не дається для того, щоб її тримати лише для себе, а для ділення з іншими. Радість, яка походить із джерела, яка сягає глибин любові Бога. Саме радість, яка ніколи не проминає, – це те секретне джерело, що дозволяє брати на себе відповідальність від імені інших, – і яка ніколи не втратить силу та не зникне.» – Брат Алоїз.

«Один з найкращих моментів, які мені вдалося пережити цими днями, той, коли ми молилися Отче Наш різними мовами світу одночасно. Ми були єдині незалежно від нашої конфесії, мови та походження.» – Олена
Задля миру і братерства у світі, ми маємо відкриватися на інші культури, інший стиль мислення, оскільки сам Господь ствердив, що має бути одна вівчарня і один пастир. У своєму посланні до молоді лідер екуменічної спільноти Тезе брат Алоїс подає 4 пропозиції на 2018 рік: копати вглиб джерел радості, почути крик найвразливіших, розділяти випробовування та радісні моменти, поміж християн радіти дарами інших. СREDO(http://credo.pro/2017/12/197290)
«Звичайно, захоплююче видовище бачити п’ять, десять тисяч людей на молитві. Та найбільше мені запам’ятається гостинність і відкриті серця сім’ї, яка нас прийняла. Дуже дякую Владиці, Отцю Дімі та сестрам за організацію цього незабутнього паломництва” – Богдан.
«Ми ставали спільною, з’єднаною громадою, попри іншість національностей, конфесій та думок… Я впевнена, що це не була моя остання поїздка на Taize»¬ – Hania Fizio
Пісні, які співають на молитвах – це короткі повторювані канони, зміст яких взятий переважно із псалмів і перекладений на різні мови. Тому вся зустріч подібна до свята Пятедисятниці: «Дух Святий зійшов на них і почали говорити вони різними мовами» (?)
«Найбільше мені сподобалось у зустрічі „Тезе“ спільні молитви на арені St. Jakob. Під час них панувала навкруги і в усередині мене, така атмосфера, якої не передати словами. Також мені сподобався останній обід у сім’ї, яка нас приютила усі ті дні. Нам приготували традиційні швейцарські страви, а на десерт подали до столу найсмачніше в моєму житті морозиво з каштановим п’юре…» Bohdan Kvekveskiri
Особливості цьогорічного паломництва полягала у місці проведення. Місто Базель розташоване на кордоні кількох країн, таким чином цьогоріч Новорічна зустріч Тезе відбулася на території трьох країн: Швейцарії, Німеччини та Франції.

«Багатьох речей просто не передати словами. Я в захваті від подорожі. Деякі моменти треба просто згадувати. Фрайбург, Сант-Льюіс та і Базель… і ще багато маленьких містечок, які ми побачили внесли щось до нашої пам’яті» – Анастасія.
Доброю новиною для всіх учасників зустрічі Тезе стало проживання у сімях цих трьох країн.
«Наша групка складалась з 10 людей. Ми потрапили на чудову парафію в місті Обервіль, недалеко Базеля. Яскраві враження від культури Швейцарії та гостинності людей в яких ми жили, ми ніколи не забудемо… Ми дуже вдячні за таку можливість.» – Оля та Маріна)
«Дуже дякую тобі Gela Schirl і твоїй сім’ї за теплий прийом і Ваше ставлення до нас! Коли верталися назад, наше прощання не могло стримувати слів і сліз. Ми не могли просто покинути цей теплий дім, сім’ю. Вони насправді для нас стали рідними людьми і весь час зігрівали наші серця турботою. Дякую Богові за можливість пережитого свята!» – Олексій
(тут дати фото із сімєю)
«Саме життя в сім’ї, є тим гарним моментом коли ти найкраще можеш побачити з середини, чим живе країна… Гарно і приємно коли така велика кількість молодих людей може єднатись разом , особливо молитовно, і незалежно від культурних а насамперед конфесійних приналежностей» – Іван Шпех.

Новий Рік учасники подорожі зустрічали на парафіях, у які були розподілені. Окрім молитовної частини була можливість запізнатися із різними культурними звичаями та традиціями учасників через конкурс представлення народів.
Особливим моментом для українців стала чисельна спільна недільна Літургія у храмі св. Антонія у м. Базелі.
«Звичайно, серед такої кількості народностей особливо гостро відчуваєш свою приналежність до української нації, що надихає відроджувати українські традиції та гордо їх берегти» – Олена Олійник.

«Дякую Богу, що щедро благословив нашу поїздку, зібрав нас разом, оберігав,давав своїх ангелів і перепровадив. Вірю, що кожному дав пережити свій досвід…»
Сестра Маркіяна Мельник

Наступна Європейська зустріч молоді відбудеться у Мадриді, Іспанія – це вже буде 41 така зустріч. Також Гонконг прийматиме 7 міжнародну молодіжну зустріч в Азії. Весняна ж зустріч Тезе відбудеться у Львіві.

Марія Боровська,
Перемишль, 2018-01-06

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK