ХVІІI АРХИЄПАРХІЯЛЬНИЙ ОГЛЯД РЕЛІГІЙНОЇ ТВОРЧОСТИ УГКЦ – літургія та молитва.

ХVІІI АРХИЄПАРХІЯЛЬНИЙ ОГЛЯД РЕЛІГІЙНОЇ ТВОРЧОСТИ УГКЦ – літургія та молитва.

В суботу 28 жовтня майже 300 дітей та молоді виступило на сцені спортивного залу Комплексу шкіл в Гурові Ілавецькому під час ХVІІІ Архиєпархіяльного огляду релігійної творчості УГКЦ.

«Літургія та молитва» – саме так звучала тема Огляду. З нею ознайрмили присутніх ведучі Огляд. Євгенія Глушак пригадала слова ап. Павло з листа до Солунян де він писав: «Моліться безперестанку» і продовжувала: Сьогодні кожен виступ: чи це пісня, чи вірш, чи вистава – це вираз нашої молитви, а сама молитва – це розмова з нашим Творцем, нашим Богом, нашим люблячим Батьком. Ігор Ситчик пояснив, що Літургія в перекладі з грецької означає — «служіння», «спільна справа», а отже це окреслена дія, яку робимо спільно. Літургія – це звершення пасхального Христового Таїнства. Літургія – це богослужіння, яке є видимим знаком церкви. Тільки уявити собі, що Святі Отці Церкви називали Літургію – Царством Божим на землі!

Тема Огляду були повністтю представлена у виступах 16 груп. Одні групи грали ролю колективно інші мали розписаний сценарій на ролі. І тут деякі з дітей показались справжніми акторами. З великми хистом втілювались в грані ролі: батька і матері (група з Ельблонга), вчителькі (Бані Мазурські) чи радість і нудьга (Топрини). Виступ кожної групи був дуже важливим для дітей та опікунів. Тому кожну групу представлю, щоб читач міг відчути що саме відбувалося на сцені Огляду.

Першими виступили діти з Кандит, які підготовила п. Надія Ортинська. Своїм виступом увели глядачів в тему молитви. Вказали на її силу (молитва Мойсея, Йони в животі кита, Церкви за ап. Петра) та представили її види. Група «Родина св. Миколая» з Циганка, якою керує п. Анна Поточна, це малюки над якими чуває св. Миколай. Він і проганяє чортика, щоб оберегти від злого дітей. Вельми свобідний був їх спів пісні «Молюсь за Україну». Сестра Олена Манькут з дітьми з Венгожева за допомогою вдалої сценографії зілюструвала дорогу учнів Ісуса до Емаус. То там вони зустріли воскреслого Христа, який поміняв їх життя.

Тему Св. Літургії широко представили діти з Пасленка. Свій виступ назвали: Літургія-театр чи дійсність? Отець Ігор Губач та п. Марія Фуртега поставили за мету розкрити перед глядачем таїнство Літургії. І тут всю літургійну дію священика супроводжував сам Ісус Христос. Таким способом представили, що насправді відбувається в часі Божественної Літургії. Це не щось відірване від дійсности але це реальність яка веде до єднання з самим Господом Богом. Цю тему продовжила група «Їжачки» з Орнети, Моронга та Годкова. Отець Роман Стороняк показав Святі Тайнства в житті людини. Це була розповідь про пересічну людину – Івана, який протягом свого життя користується з добродійства Церкви, яким є святі тайни. Спершу батьки приносли його до тайни Хрещення. Відтак проходить він весь шлях таїнственного життя аж до тайни Священства. І все це припечатала пісна з приспівом: Темрява зовсім не страшна є,/ бо Батько за руку мене веде! А батько це Господь Бог.

Більшість людей ціле життя очікують щастя та не усвідомлють, що воно поруч. Потрбіно лиш зуміти його розпізнати в дрібницях та в простих речах які діються навколо нас. Саме це нам показали учні з Ельблонга, яких приготувала п. Олександра Беднаж. Головні актори: мама з татом очарували свободою своєї гри. А піснею в якій мовиться про красу заохочували присутніх віднайти красу-щасттям яке на простягнення руки: Сонце і гори, місяць і зорі,/Радіє земля й небеса,/Мама із татом, дитята, ангелята -/Боже, яка краса! Був це дуже гарний виступ.

Діти з Байор Малих, яких підготовила п. Дарія Оринчак, розповіли про те, як вони зайшли в церкву. Своєю молитвою обійняли безконечне число потребуючих. А в підсумку просили: Ісусе Божий Сину, прости нашу провину. Діти з Бань Мазурських прибули з новою катихиткою. Сестра Йосафата Родич прийшла на заміну довголітної катихитки с. Мирослави Гнилиці. Діти показали урок релігії якого темою була молитва. Справившись з уроком, ще заспівали: Дякую за все. Увагу до себе привернула саксофоністка, яка разом з органами давала музичний супровід пісням.

Група з Круклянок, яку привезла с. Олена Манькут, показала пантоніму: Христос мій Спаситель. Молодь попадає в обійми різних узалежнень. Однак Ісус є спроможний перемінити життя кожної людини. Тільки Він має силу забрати страх і обдарувати радістю, любов’ю та миром. Бо: Він мій щит і моя сила./ Він мій Господь, не є я сам./Він моя сила, не є я сам. В Комплексі Шкіл ім. Лесі Українки в Бартошицях катехизує п. Мирослав Бахор. Під акомпаніямент гітари діти заспівали дві пісні: „Авраам” ансамблю Ковчег Ноя та канон “Я полюбив Тебе”.

В багатьох групах виступала тема молитви за Україну. Однак провідною вона була у виступі дітей з Кентшина, яких приготувала п. Марічка Хома. Бо ж український народ сьогодні, як ніколи, переживає важкі часи закріплення своєї державності. Ворог не спить. І діти співали: А я молюсь за Україну,/Щоб сонце Божої любові /Зігріло землю мою рідну /Промінням лагідним своїм.

Дітей з Варшави до виступу підготовила нова катихитка п. МаріяПритулюк та п. Оксана Рудяк. Група під назвою «Діти св. Йосафата» представили покликання Св. вкмч. Йосафата а також жартівливу сценку – оперету під музику В. А. Моцарта ’’Пісня Ангелів’’. Друга група дітей п. Надії Ортинської зі школи в Топринах зіграла нудьгу і радість. Діти дуже свобідно поводились на сцені. Радість на всі способи намагалась оздоровити нудьгу.

Група з Ольштина це славне «Сузірячко». Цей дитячий колектив прекрасно виконав  пісню „Я знаю, чує він мене” в якій у приспіві звучать слова про присутність Бога в нас: В блакитних небесах, і в маминих очах,/І в серденьку моїм, у радості й тривогах,/Ми бачили не раз, що в кожному із нас/Є часточка невидимого Бога. Цей ансамбль веде п. Андрій Цюпа. Та на огляд привезла його с. Оксана Ващур. До репертуару залучено фрагмент апостола та пісню „Боже дякую Тобі”. Гімназисти з Гурові Іл. які підготовила с. Дамяна Вільховська заспівали дві пісні. Перша під назвою „Господь на березі” – улюблена пісня святого Івана-Павла ІІ. Друга – це пісня: «Біблія – книга життя» – Дякуючи їй кожна віруюча людина відкривши Біблію розуміє, що є головне в її житті.

Господарі школи – учнів гімназії та ліцею, які підготували програму під назвою: „Небо на землі” виступили останніми. До свого виступу прикували увагу глядачів. Боротьба між добром і злом триває від первородного гріха. Пантонімою молодь показала фрагмент з життя людини, яка веде боротьбу, пробуючи вирватися від впливу злого світу. На зустріч приходить Христов-Спаситель. Він справжній визволитель. Свій виступ молодь закінчила піснею „Боже я молюсь”. В ній вони молились за Україну, за нас і за наше прощення та спасіння. Група виступила під керівництвом бр Романа Коцуровського нового катихита в Комплексі Шкіл в Гурові Іл. Над сценарієм виступу працювали також учні: Уляна Луканюк та Йоанна Піх.   На закінчення директор Комплексу шкіл п. Ольга Сич запрезентувала школу та запросила охочих до навчання в її мурах.

Голова Катехитичної комісії о. митрат Іван Лайкіш представив кожного катихита та запросив на сцену. Член Комісії о. Павло Поточний вручив грамоти та подарунки. Організатори на руки дирекції склали подяку за гостинність і надану можливість організувати Огляд в приміщеннях школи. Перед виїздом учасники Огляду покріпились на столовій гуртожитка. Огляд матеріально підтримала організація німецьких католиків Renovabis, Комісія розв’язування алкогольних проблем міста Гурово Іл. та гміна Гурово Ілавецьке.   оіл

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK