ВІДБУЛАСЯ ПРОЩА У ЛЮРД ЧЕРЕЗ БЕРЛІН, ПАРИЖ І БАМБЕРҐ

ВІДБУЛАСЯ ПРОЩА У ЛЮРД  ЧЕРЕЗ БЕРЛІН, ПАРИЖ І БАМБЕРҐ

З Варшави до Люрду далеко, але цікаво. Це духове відпустове місце де до Марії плинуть діти з цілого світу. Так і вірні Греко-католицької Парафії Блаженного Миколая Чарнецького у Варшаві 8 жовтня 2017 р. двома автобусами, вирушили в Люрд з якого повернулися 15 жовтня з ранку.

В понеділок 9 жовтня всі прибули до Берліну. О год. 9:00 Свята Літургія в базиліці Johannes-Basilika, Lilienthalstr. 5, 10965 Berlin. В німецькій столиці родинно нас прийняли отці Селезяни, які в своїй святині позволили нам молитися. В особливий спосіб спасибі пароху о. Марку Кендзіерському за тепле привітання в цій базиліці. На закінчення Літургії для о. Марка, вірні вручили коровай і за звичаєм заспівали – Многая Літа.

Дорога не легка, але на лиці видно радість у прочан. Вже у вівторок 10 жовтня, біля год. 11:00 прибули до Катедрального Собору св. Володимира Великого в Парижі, УГКЦ в Франції. В цій малій церковці, ми  відслужили Святу Літургію. На самому початку нас привітав  протоієрей Михайло Романюк, якому після Літургії від імені прочан о. Богдан Круба склав подяку, а вірні подарували коровай і заспівали Многая Літа.

Нашу подорож можна би було окреслити: перша точка УГКЦ Париж 248, друга наша точка церква St. Germain des pres 241, третя точка їдальня, четверта точка церква st. Sulpice 259, п’ята точка капличка chapelle Notre Dame de la Médaille Miraculeuse 262, шоста точка jardin du Luxembourg et sénat, сьома точка panthéon 140, восьма точка латинський квартал sorbonne 61, дев’ ята точка музей римської імперії, десята точка Notre Dame de Paris 253, одинадцята точка hôtel de ville 109, дванадцята точка мusée du Louvre 139, тринадцята точка магазин духів, і сувенірів, чотирнадцята точка jardin du Tuileries 275, бачили музей d’ Orsay, п’ятнадцята точка place de la concorde 64, шістнадцять точка champs Élysées, сімнадцята точка Grande palais 45, вісімнадцята точка Pont Alexandre, бачили hôtel des invalidec, пройшлися набережною до точки дев’ятнадцята BATEAUX MOUCHES, і кінцева зупинка Tour Eiffel.

Гарна столиця Франції і шкода залишити, але на нас чекає Люрд. Вечір 23:00 всі в автобусах і виїждаєм в дорогу до Люрду. Вже третя ніч в автобусі, але прочани моляться, співають і відпочивають в автобусі.

Середа 11 жовтня. Вже і Люрд і готель, сніданок і тепла вода, і смачний обід. Вже би думали що більшість піде відповивати. Однак ні! Вже після обіду всі пішли, щоб відвідувати святі місця. Як то бути в Люрді і не скористати з купелі. Вже займають чергу чекають на цю купіль. Майже кожний з прочан сказав: після купелі, я віджив і з мене зійшов тягар. Спокійно, тепло і молитовно проходить день.

Вже о год. 16:00 всі прийшли до храму Успіння Пресвятої Богородиці Української греко-католицької Церкви. Прочани спільно помолилися Літургію у люрдському храмі УГКЦ. День завершився міжнародною процесією вервиці, під час якої також лунала українська мова як у молитовному рецитуванні «Богородице Діво» так і у богородичних піснеспівах. Всі розходяться з молитви, а наші прочани зібралися і зачали співати Марійні пісні.

Як би людина не думала і щоб не робила, але треба сказати, що Боже провидіння і плани є всюди. В четвер з ранку о год. 5:20 всі йдем до Ґроти об’явлень, щоб відпрати Святу Літургію. Хотіли зачинати, а кажуть що ми тут не маємо Літургії. Тоді розпочали пошуки місця. Тут ми довідалися, що Літургію будемо служити на головному престолі в Базиліці Святої Вервиці. На Літургії в україньскій мові, молилися з нами і інші прочани.

Цілий четвер на відвідини Люрду. Тут своєю поміччю нам послужила сестра Павля СНДМ і всім прочанам провела ескурсію по святих місцях. Прочани були дуже вдячні і в п’ятницю подякували с. Павля за поміч і служіння Українцям в Люрді. Прочани вручили сестрі коровай, а о. Богдан Круба від імені прочан подякував сестрі, бажаючи їй щастя, здоров’я на Многії і благії літа.

Люрд – місце молитви і спокою. В четвер після вечері, всі прочани пішли на Хресну дорогу. Після Хресної дороги, в молитві і співі прочани закінчили свій день.

В п’ятницю 13 жовтня, з самого ранку, ми перші молилися Божественну Літургію в Ґроті об’явлення. Після Літургії відбулося посвячення всіх релігійних речей. Всі прочани могли пережити Хресну дорогу, розважити над життям св. Бернадетти, яка проживала у Люрді і отримала благодать, 11 лютого 1858 року, побачивши Пречисту Діву в ґроті Массабьєль. Могли напитися води з чудотворного джерела, та прийняти купіль у святій воді. Та побути в тиші на молитві до Марії, щоб почути голос Христа звернений до кожного.

Вже в пятницю біля год. 11:00 ми вирушили в сторону Німеччини, міста Бамберґ. Від прочан можна було почути, ми повинні ще тут приїхати до цього святого місця.

В Бамберґу в Греко-католицькій Церкві святого Миколая зустрів нас о. Богдан Пушкар Парох місцевої парафії. І спільно о год. 8:30 всі прочани разом з прихожанами молилися Святу Літургію, яку очолив о. Богдан Пушкар. Місцевий Парох разом з Парафіянами приготовив сніданок, обід і пляцки, каву і чай, а на дорогу ще і канапки. Дівчата які навчаються в місцевому університеті, і родом з України, для всіх провели ескурсії. В цій Парафії всі себе почували, як в дома. Серце і гостинність о. Богдана Пушкар разом з парафіянами і його рідними сестрами Галиною і Марією, і любов до Українців, є так великі як гори Альпи. Відкритість на кожну людину. На сам кінець всі о. Богдана привітали з Днем Народженям, яке він обходить 17 жовтня, бажаючи щастя, здоровя на Многії і благії Літа.

В цей Покровський сонячний день під вечір ми виїхали на Варшаву. В столиці Польщі ми вже були в неділю рано.

Сердечна подяка всім Прочанам з Парафії Блаженного Миколая Чарнецького у Варшаві і Пароху о. Богданові Крубі, для прочан з Перемишля – 6 осіб, для прочан з П’ясечна – 4 особи. Дякуємо о. Андрієві Михайлишину. В особливий спосіб дякуємо Петрові Петреній за організацію цього виїзду, за старання, опіку і увесь труд.

В КОЖНУ НЕДІЛЮ СЕРДЕЧНО ЗАПРОШУЄМО:

О год. 8:00 – Свята Літургія. За померлих.

О год. 10:00 – Свята Літургія. За здоровя і Боже благословення.

О год. 12:00 – Свята Літургія для дітей. За здоровя і Боже благословення.

Вул. Доманєвска 20, 02-672 Варшава.

Domaniewska 20, 02-672 Warszawa

При Парафії діє міжшкільний пункт навчання релігії на державному рівні.

ДОЇЗД:

Метром до зупинки: Віляновска. Виходити в сторону вул. Алея Нєподлеглосьці.

Трамвяєм до зупинки: Метро Віляновска – 4, 10, 14, 35.

Авбобусом до зупинки: Метро Віляновска – 108, 139, 165, 192, 217, 218, 300, 331, 365, 700, 709, 710, 715, 724, 727, 739.

Авбобусом до зупинки: Осєдле Доманєвска – 174, 700.

Доїзди перевіряти за адресою: www.ztm.waw.pl i www.jakdojade.pl/warszawa

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK