В РАЙОНІ «ПРАГА» У ВАРШАВІ ВІДБУЛАСЬ БОЖЕСТВЕННА ЛІТУРГІЯ УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ

В РАЙОНІ «ПРАГА» У ВАРШАВІ ВІДБУЛАСЬ БОЖЕСТВЕННА  ЛІТУРГІЯ УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ

З благословення Архієпископа УГКЦ Євгена Поповича, Митрополита Перемисько-Варшавського та з дозволу Архієпископа РКЦ Генрика Госера, завдяки спільній співпраці владик, 13 серпня 2017 р. Б. , у столиці Польщі,  – Варшаві, відбулася перша Служба Божа на Правому березі міста, в районі Прага Полуднева, при Римо – Католицькій парафії «Божого Тіла», у боковій каплиці Прокатедрального Костелу на „камйонку”.  Щоб люди, які перебувають поза межами своєї Батьківщини, не були позбавлені душпастирської опіки своєї батьківської Церкви. Службу відправив отець Володимир Рачковський, який приїхав з України на служіння у Польщу з Бучацької єпархії.

Перед Богослуженням був освячений дальматик для слуги Божого Юрія, який приїхавши на навчання до Варшави разом з батьками хоче не тільки навчатись, але також і відвідувати свою церкву і допомагати у служінні своїй громаді. Після благословення дальматика Юрій приступив до своїх обов’язків і допомагав священику під час Богослуження. Першу Службу відвідало приблизно 50 чоловік,  половина з яких скористались з Тайни Пресвятої Євхаристії.

Ця Свята Літургія залишиться в наших серцях незабутньою, ще й тому,  що ЇЇ своїм чарівним співом прикрашав Хор Клубу українських жінок «КАЛИНА», керівником якого є пані Софія Колодій.  З цього часу хористи щонеділі будуть прославляти Бога своїми голосами у Богослуженнях нашої громади на Празі. На закінчення Літургії хор заспівав «Боже Великий Єдиний» після чого до нас завітав парох костелу ксьондз Вацлав Мадей, який привітав нашу церковну спільноту з відкриттям, а   о. Володимир подякував йому за його добре серце, що він прихистив наших українців на своїй прарафії та всім присутнім за те, що прийшли, а також і тим, які долучились своєю працею у приготуванні  каплиці до служіння.

Окремо отець подякував парафії  Блаженного Миколая Чарнецького та пароху о. Богдану Крубі та його парафіянам за їхню підтримку,  а також  пану Петру Петренію за присутність та активну допомогу в переддень Служби. Після чого усі присутні одержали на молитовну згадку образок Пречистої Діви Марії у вишиванці. Зворушливо було і те, що оригінал цієї ікони був написаний українською художницею Дарією Гуляк-Кульчицькою в еміграції у Канаді з глибокої туги за Батьківщиною – Україною.

В кінці отець запросив усіх присутніх на невеличкий  фуршет під час якого можна було поспілкуватись в домашній атмосфері. Священик звернув увагу, що вірні зможуть одержати Божу ласку приймаючи потребуючі ними Святі Тайни. Перед Службою Божою завжди можна буде приступити до Св.Тайни Сповіді і прийняти Христа у Св. Причасті під час Святої Літургії. Також тут кожна дитина зможе вперше зустрітися з Ісусом у Святій Тайні Хрещення та одержати Дари Святого Духа під час Тайни Миропомазання. А в майбутньому навчатися Слова Божого через катехизацію та підготуватися до своєї Першої Сповіді та Першого Причастя.

Хочемо, щоб це, Богом посвячене місце,  стало для всіх потребуючих християн рідним та близьким.  Щоб кожен,  хто сюди зайшов, знайшов  душевний спокій, пораду, підтримку  та допомогу для себе та своїх рідних в різних обставинах свого життя на чужині, далеко від рідного дому. Але НАЙБІЛЬШЕ хочемо, щоб ця майбутня парафія була, насамперед, місцем зустрічі людини з Господом, щоб саме тут ми зустріли і пізнали  Христа, міцно з’єднались в глибокій вірі з Ним, та осягнули вічне Спасіння.

Фото:  Andrzej Piwowarczyk

АДРЕСА

Grochowska 365
03-822 Warszawa
Греко-Католицька громада при
Парафії  Прокатедрального костела «Божого Тіла»
Телефонуйте, запитуйте:
telefon: +48 576 003 857
о.Володимир Рачковський

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK