ІНАВГУРАЦІЯ ДЯКІВСЬКИХ КУРСІВ У ПЕРЕМИШЛІ

ІНАВГУРАЦІЯ ДЯКІВСЬКИХ КУРСІВ У ПЕРЕМИШЛІ

1-2 квітня 2017 р.Б., у Перемишлі, розпочалася 4-та едиція Дяківських курсів організованих Реґентським інститутом Перемисько-Варшавської архиєпархії УГКЦ, у співпраці з працівниками Інституту церковної музики Українського католицького університету та Музичної академії у Львові: проф. Юрієм Ясіновським, д-р Марією Качмар та Іваном Міщенком.

Відкриття курсу розпочалося з відправи Акафісту Пресвятій Богородиці та Божественної літургії у перемиському соборі. Відправу очолив Високопреосвященніший Архиєпископ Євген, Митрополит Перемисько-Варшавський УГКЦ.
Опісля, у приміщеннях Митрополичої Консисторії, Владика привітав інавгураційним словом присутніх, де розповів про випускників попередніх курсів, які сьогодні служать у різних єпархіях Польщі, України, і зарубіжжя, а також у різних ділянках церковного життя: дияконстві, вчителюванні, диригуванні хорами, і безпосередньо дяківській службі при храмі. Владика підкреслив роль церковного співака, та його діяльності, у проповідуванні Божого слова. Таке високе розуміння вищим духовенством потреби церковного співу, на сьогодні є одним з фундаментів для поширення і укріплення греко-католицької церкви і є великим стимулом для молодих людей навчатися у дяко-регентській школі.
Проф. Юрій Ясіновський, у своїй інавгураційній лекції, підкреслив історичну роль Перемиської освіти та її вихованців і, зокрема, підтримку єпископів, що є важливим підгрунтям для майбутнього церкви.
Слухачами курсу згосилися 31 учасників з Перемисько-Варшавської Архиєпархії та 1 з Вроцлавсько-Ґданської Єпархії УГКЦ.
Кожен з кандидатів пройшов прослуховування та висловив свої побажання та очікування щодо навчання.

Основною мотивацією студентів було навчання уставу, вдосконалення вокалу, пізнання Літургії та інших богослужінь добового кола. Сподіваємося виправдати довір’я слухачів та продовжити науку тижневим циклом у Літніх реґентській школі в Уневі, а також періодичними зустрічами, які орієнтовані на інтенсивне навчання, яке включає вивчення літургіки та уставу, практичного засвоєння через літургійні богослужіння та  спільну молитву.
Багаторічний досвід викладів підкреслив важливість дяківських курсів  у пожвавленню літургійного життя  на парофіях.

Д-р Марія Качмар, працівник Інституту церковної музики УКУ

Ярослав Вуйцик, Директор Реґентського інституту

 

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK