Заняття з навчання мистецва іконопису в Пралківцях

Заняття з навчання мистецва іконопису в Пралківцях

З  5  по 15  листопада 2016 року  в Центрі Вишколу  Сестер Служебниць НДМ в Пралківцях відбулися заняття з навчання мистецва іконопису під керівництвом Ел’азара Губерта Кампи з Ополя.

В ньому взяло участь  9 осіб, частина яких це студенти з Перемишля. Більшість учасників  ніколи не мала нагоди доторкутися так близько  до мистецтва іконопису, але дуже хотіла спробувати своїх сил та написати ікону.

Так описує свої враження одна з учасниць :

«Для мене це було щось нове.  Часто ми кажемо, що «я не вмію малювати», «я не маю спеціальної освіти». І це сприймається так, що ти ніби сам на себе ставиш клеймо, певний шлагбаум- мовляв, далі я не буду рухатись. Головне – не боятись  і мати бажання вчитись в чомусь новому.

Курс іконописання тривав два тижні, під час котрого ми мали змогу пізнати таємниці і етапи написання ікони- грунтування, шліфування грунту, вибір ікони, пробні ескізи,  проби змішування фарб на папері, і саме головне- перенесення ескізу ікони на дошку. То щось неймовірне – ти бачиш перші лінії, потім цілу картинку, а з часом починаєш наносити кольори і крок за кроком  бачиш, як змінюється і повстає твоя ікона. Кожен новий день приносив нові враження і досвід. Часом були маленькі розчарування, що щось не виходить, але під чуйним керівництвом нашого майстра, який завжди був поруч  зі своєю порадою, все виходило дуже добре. Написання ікони, то не просто малювання, то молитва душі в спокої і терпеливості.

Хочу виразити найщиріші слова вдячності Сестрам і майстрові пану Губертові Кампа за такий шанс потрапити на навчання з іконографії.»

Під час тривання варштатів, 13 листопада 2016р. мало місце також відкриття виставки ікон написаних в часі міжнародного проєкту сакрального мистецтва під заголовком «Молитва за мігрантів». Виставку можна оглядати в Домі Божого Милосеря в Пралківцях до 15 грудня 2016 року. Ікони з майстеркласів є запрезентовані також на виставці. Сердечно запрошуємо.

Щиро дякуємо всім учасникам за велике зангажування та чудові ікони.

 с. Анна  Ірена Дрозд, Ольга  Козяр

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK