Пом’янули владику Юліяна Ґбура

Пом’янули владику Юліяна Ґбура

У п’яту річницю смерті єпископа Юліяна Ґбура (упокоївся 24 брезня 2011 р.), колишнього пароха греко-католицької парафії в Гурові Ілавецькому, в неділю 20 березня віряни разом зі своїми душпастирями, о. деканом Іваном Лайкошом та о. Богданом Криком помолилися у його наміренні (а також наміренні першого пароха о. Івана Булата) у місцевому храмі Воздвиження Чесного Хреста.
Після літургії у парафіяльному домі була зорганізована доповідь поєднана з мультімедіальною презентацією, яка нагадала про душпастирську працю владики Ґбура. Одночасно була це нагода до спогадів і розмов про давнього пароха, пам’ять про якого все ще жива поміж його сучасниками. А народ запам’ятав свого отця заодно як відданого Церкві душпастиря і добру людину та приятеля.

* * *

Юліян Ґбур народився 4 грудня 1942 року у селі Брижава, біля Перемишля. У 1947 році разом з батьками та братами й сестрами під час акції «Вісла» був переселений на Північ Польщі (біля Моронґа). Середню освіту здобув у Місійній семінарії в Нисі. Навчався у Вищій духовній семінарії чину Отців Вербістів. Рукоположений на священика 21 червня 1970 року архиєпископом Адамом Кардиналом Козловецьким.
Працював парохом греко-католицької парохії у Кракові (1970–1973 рр.). Із 10 липня 1973 року – парох українських парафій у Гурово-Ілавецькому та Острому Барді, потім П’єнєнжна та Лелькова. У 1982-1991 рр. виконував обов’язки декана Ольштинського деканату.
Декретом Примаса Польщі кардинала Стефана Вишинського від 11 червня 1983 року призначений візитатором для греко-католиків у Польщі. 26 квітня 1991 року призначений протосинкелом Перемиської єпархії.
7 липня 1994 року в Архікатедральному Соборі св. Юра у Львові відбулася хіротонія Владики Юліяна, яку провів Блаженніший Мирослав Іван Кардинал Любачівський.
У 1995 році Синод УГКЦ обрав владику Секретарем Патріяршого Собору УГКЦ. Доручено йому підготувати і провести Першу сесію Патріяршого Собору УГКЦ. У жовтні 1996 року був обраний Секретарем Синоду Єпископів УГКЦ.
Від 18 листопада 2000 року — єпархіальний єпископ Стрийської єпархії. Під час Синоду у 2001 році склав обов’язки Секретаря Синоду Єпископів УГКЦ. 20 січня 2010 року Папа Римський Бенедикт XVI у зв’язку зі станом здоров’я владики Юліяна Ґбура пийняв його резигнацію. Помер 24 березня 2011 р. після важкої хвороби. Похорон відбувся 26 березня у Стрию.

Автор: Богдан Тхір

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK