„Ніхто неспроможен любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів життя віддає”

„Ніхто неспроможен любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів життя віддає”

До історії увійдуть події, які відбулися 17 березня 2016 року в місцевості Маркова, повіті Ланьцут у Підкарпатському воєводстві. В цей день відкрито єдиний на території Польщі музей Полякам, які рятували Євреїв – музей імені Родини Ульмів. Сучасному поколінню цей музей має приблизити історію тих людей на цілому Підкарпатті, які, ризикуючи власним життям і життям своїх родин, намагалися рятувати єврейські родини під час німецької окупації.

Слуги Божі Вікторія і Йосиф Ульма є найкращим прикладом постави любові до ближніх, які потребували захисту і допомоги. За опіку і переховування двох єврейських родин, Вікторія і Йосиф разом зі своїми шістьма дітьми (і однією ще ненародженою дитиною) були розстріляні.

День відкриття музею розпочався молитвою на єврейському кладовищі у Марковій. Потім молитви продовжилися на католицькому кладовищі на могилі Слуг Божих Вікторії і Йосифа і їх дітей. Опісля у місцевому костелі розпочалася Божественна Літургія в наміренні швидкої беатифікації родини Ульмів. Очолив Літургію Голова Єпископської Конференції у Польщі Архиєпископ Станіслав (Ґондецкий), Митрополит Познаньський у співслужінні з місцевим Архиєпископом Йосифом (Міхаліком) Митрополитом Перемиським, Архиєпископом Євгеном (Поповичем) Митрополитом Перемисько-Варшавським та численними ієрархами і духовенством Перемиської, Люблінської Архидієцезії, Ряшівської Дієцезії. Крім духовенства з-за кородону, особливим гостем був делегат Його Еміненції Кард. Жан-Франко Равасі – Голови Папської Ради до справ Культури – єпископ Карлос Азаведо. У Літургії також співслужили отці Перемисько-Варшавської Архиєпархії УГКЦ: о. мітрат Богдан Степан, о. декан Іван Тарапацький, о. канцлер Павло Рогунь, о. д-р Микола Костецький, о. Христофор Блажеєвський. В урочистостях взяли участь численні представники влади різних рівнів: місцевого, воєводського, представники канцелярії Президента РП, депутати Сейму і Сенату РП, Головний равин у Республіці Польща Міхаель Шудріх, Посол Ізраїля у Польщі Анна Азарі.

Після почастунку на місцевому приходстві урочистості розпочалися на замку у Ланьцуті, де прибув Президент Польщі Анджей Дуда з Дружиною, щоб вручити державні нагороди представникам родин з Підкарпаття, які в часі ІІ Світової Війни рятували від нацистів єврейські родини. Після цього у присутності Президентської Пари було відкрито музей ім. Родини Ульмів у Марковій.

о. Микола Костецький

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK