СИНОД ЄПИСКОПІВ УГКЦ УДОСКОНАЛИТЬ ЗАКОНОДАВЧУ БАЗУ ЦЕРКВИ

СИНОД ЄПИСКОПІВ УГКЦ УДОСКОНАЛИТЬ ЗАКОНОДАВЧУ БАЗУ ЦЕРКВИ

Владика Євген (Попович), голова Канонічного відділу УГКЦ, 3 вересня представив членам Синоду Єпископів УГКЦ в Івано-Франківську нові правильники (статути) для парафій та єпархій.

Як повідомив владика Євген Департаменту інформації УГКЦ, правильники підготували на доручення попереднього Синоду Єпископів. «Серед них є низка статутів, які в майбутньому мають допомогти краще організувати життя нашої Церкви. Зокрема, це Правильник парафії з уже готовими зразками статутів парафіяльних рад та економічних рад, які мають діяти при парафіях», – сказав владика.

Голова Канонічного відділу запевняє, що Правильник парафії допоможе врегулювати життя парафії, якщо говорити про канонічний аспект. Тобто регулюватиме відносини між парохом і парафіяльною радою, парохом і його сотрудниками, катехитами та іншими вірними, які працюють при парафії.

Другим документом, який Канонічний відділ представив Синоду Єпископів, – це є Правильник протопресвітера, який також має на меті допомогти врегулювати завдання, обов’язки, відносини протопресвітера з єпархією, єпископом, зі священиками, які працюють в його деканаті.

Членам Синоду представили і Правильник єпархіальної курії, в якому також показано всі механізми, як мала б функціонувати курія єпархії, відповідальність кожної особи в курії та їхні стосунки з єпархом.

«Так, сьогодні є єпархіальні курії, але вони діють по-різному. Хочемо, щоб кожен єпарх узяв собі за основу цей правильник і на його основі творив куріальні структури», – пояснив голова відділу.

Також Канонічний відділ представив на розгляд Синодові Єпископів Статут єпархіального собору. Тобто кожна єпархія має знати, як підготувати Собор, кого покликати на нього.

«Для отців Синоду представили і зразки різних документів, формулярів, які є необхідними в житті кожної єпархії. Адже єпархія – це люди, священики, які мають різні потреби», – зазначив владика Євген.

Загалом голова Канонічного відділу окреслює як позитивну законодавчу базу УГКЦ. Єпархії, митрополії мають свої якісь статути, правильники… Але Синод Церкви, за його словами, хоче їх узагальнити й уніфікувати.

Департамент інформації УГКЦ

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK