«Вирій 2015» завершив експедицію Закерзонням

«Вирій 2015» завершив експедицію Закерзонням

Уже всьоме відбувся історико-краєзнавчий табір-експедиція «Вирій 2015». У серпні молоді люди з України, Польщі та Чехії мали змогу ознайомитись з історією етнічних українських земель, що сьогодні знаходяться у східній прикордонній зоні Польщі.

Під час «Вирію 2015» учасники розпочали відновлення українського цвинтаря в неіснуючому сьогодні селі Суха Воля, який після депортації автохтонного українського населення до УРСР у 1945 році залишився наодинці з часом та забуттям.

Село Суха Воля було розташоване за 11 км від повітового міста Любачева. Воно було закладене магнатами Синявськими на початку XVII ст. У 1785 р. займало територію 30,58 кв.км. Парохіяльний цвинтар розташовано в лісі на підвищенні. Заснований у XIX ст., площа 0,3 га, найстаріший надгробок датується 1861 роком. У 1920—1930-х роках в селі діяли читальня Просвіти, кооператива «Згода», філія товариства «Сільський господар». За даними Володимира Кубійовича, до початку Другої світової війни у селі було 1870 мешканців, з них 1690 українців, 80 українців-латинників, 10 поляків, 50 польських колоністів, 35 євреїв, 5 німців. 

У серпні 1944 р. почався терор поляків проти місцевого населення: грабунки, підпалювання господарств, вбивства. Через рік село було оточене польським військом, і всіх українців вимушено до переселення. Викинуті зі своїх домівок люди очікували на транспорт до УРСР під голим небом неподалік залізничної станції Олешичі. Щойно наприкінці листопада мешканці Сухої Волі прибули на Тернопільщину, де людей розселили переважно в Гусятинському районі.

За час табору учасникам вдалося розчистити цвинтар від зайвої рослинності, почистити близько 100 хрестів, частину з яких вирівняно і поставлено на первісне місце. Також було проведено інвентаризацію почищених хрестів та створено докладну мапу цвинтаря. Над кількома надгробками працювали студенти-реставратори каменю під керівництвом фахового реставратора, випускника Львівської Політехніки Романа Колодія.

В рамках мандрівної частини табору учасники відвідали терени Надсяння, Західної Бойківщини та Лемківщини, ознайомились з розмаїттям матеріальних пам’яток, поспілкувались з живими свідками історичних подій.

Довідка

Мета міжнародного науково-пошукового та освітнього табору-експедиції «Вирій» полягає у згуртуванні української молоді з України та діаспори навколо спільного обов’язку оберігати історичну пам’ять та національні пам’ятки на етнічних землях українців, що перебувають у складі сучасної території Польщі, землях так званого Закерзоння.

Починаючи з 2008 року «Вирій» став щорічним і відбувається влітку у формі стаціонарного тижневого табору і мандрівки. На сьогодні в рамках табору відновлено українські цвинтарі у селах Жуків, Подемщина, Князі та розпочато роботи на цвинтарі села Суха Воля. Надгробки на згаданих цвинтарях були виконані народними майстрами Бруснівської каменярської школи, яка припинила своє існування після депортації українців з території Польщі.

Організаторами табору є Громадське об’єднання «Вирій», до якого належать активісти громадських молодіжних організацій та студенти-реставратори з НУ «Львівська політехніка». Серед партнерів – Пласт — НСОУ, ЛММГО «Пластове товариство «Ватага Бурлаків», ЛОО «Лемківщина», ЛОМГО «Молода Лемківщина», ОУМ «Спадщина», ГО «Закерзоння» (Канада), Львівська міська рада, Львівська обласна рада, Львівська обласна державна адміністрація.

Наші контакти:

громадське об’єднання  «ВИРІЙ»

vyriy.ua@gmail.com

 

Фото: Роман Барабах

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK