Проща на Гору Явір в 90 річницю об’явлення Пресвятої Богородиці

Проща на Гору Явір в 90 річницю об’явлення Пресвятої Богородиці

Традиційно, як кожного року, на Гору Явір, що на Лемківщині, відбулася проща до грекокатолицького чудотворного місця. 90 років тому мала там місце подія обявлення Божої Матері двом жінкам Фірії Демянчук та Теодозії Демянчук. На місці обявлення поставлено каплицю, якої будову розпочато навесні в 1929 році грекокатолицьким парохом з Висови отцем Миколою Дудою. Каплицю освятив 14 жовтня 1931 року на Свято Покрови Пресвятої Богородиці владика Йосафат Коциловський – Єпископ Перемиський. Сьогодні Гора Явір та побудована каплиця є грекокатолицьким місцем прощ з цілої Лемківщини.
В цьому році на Гору Явір прибули владики Перемисько-Варшавської Митрополії: владика Володимир Ющак ЧСВВ – Єпарх Вроцлавсько-Гданський та владика Євген Попович – Єпископ Помічник Перемисько-Варшавської Архієпархії. Прибули отці та прочани обох єпархій, багато молоді та проща сарептянського табору в Новиці – організована питомцями духовної Семінарії в Любліні. Прибула група прочан зі Словаччини очолювана отцем Лукашом Солтисом з парохїї Петрова.
Богослуження на Горі Явір очолив Владика Володимир Ющак ЧСВВ, який також виголосив відпустову проповідь. Після Святої Літургії владика Євген Попович подякував усім прочанам за прибуття у це так дороге і дуже важливе відпустове місце на Лемківщині та попросив прочан про молитву за Батківщину і припинення війни в Україні.

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK