Блаженніший Святослав провів важливий візит у Польщі

Блаженніший Святослав провів важливий візит у Польщі

На запрошення генерала Ордену паулінів о. Арнольда Храпковського і настоятеля паломницького місця „Ясна гора” о. Маряна Валігури, Блаженніший брав участь 8 червня, у спільній молитві «Про Боже милосердя» для України, яку пауліни, у відповідь на заклик Єпископської Конференції Польщі, з першої неділі Великого посту щоденно моляться до Чудотворної ікони Божої Матері про припинення військових дій на Донбасі. Монахи розказали Главі УГКЦ історю монастиря з початків його заснування в тринадцятому столітті а також про вельми цікаву мандрівку чудотворної ікони з Белза до Ченстохови. В Молебні до Богородиці брали участь паломники з різних країн Європи а в каплиці з іконою разом з Блаженніщими були також сестри Служебниці польської провінції. На Літургію за Україну, під час якої Блаженіший подякував за підтримку з боку польського суспільства, прийшла вся спільнота паулінів Ясної гори. Атмосфера зустрічей, розмов та спільних молитовних переживань у Ченстохові була назначена духом приязні та великої солідарності з українським народом та греко-католицькою церквою.

9 червня Блаженніший Святослав зустрівся з кардиналом Казимиром Ничем, Митрополитом Варшавським. У розмові, яка в основному торкалася справ душпастирської опіки для численних емігрантів з України, які опинилися у столиці Польщі брав участь митрополит Перемисько-Варшавський архиєпископ Йоан Мартиняк. До обіду Блаженніший мав зустрічі з редакторами Католицької Інформаційної Агенції, Марціном Пшецішевським та Кшиштофом Томасіком а також колишнім мінімтром Закордонних Справ Польщі, Адамом Ротфельдом, який черговий раз вийшов з пропозицією створити у Перемишлянах Міжнародній Центр Діалогу та Зустрічей українсько-польської молоді імені блаженного Омеляна Ковча.
Перед щорічними зборами Капітули польсько-українського примирення, яку очолює Блаженніший Святослав, відбулася зустріч з послом України у Польщі, Андрієм Дещицею та радниками посольства. В ході розмови учасники дійшли до висновку в потребі обміну інформацією та координації дій між дипломатичними та церковними структурами за кордомом.
Після зустрічі в посольстві, Глави УГКЦ взяв участь в прес-брифінгу за участю польських та закордонних журналістів, яких дуже цікавила позиція УГКЦ по відношенню до воєнних дій Росії проти України.
Того самого дня у Варшавських Лазенках Королівських, Блаженніший взяв участь у церемонії вручення нагород польсько-українського примирення, під час якої цьогорічним лауреатам було вручено статуетки. Серед нагороджений знайшовся львівський історик Леонід Зашкільняк та посол Європейського Парламенту Павел Коваль, а також колектив українського Громадського інтернет-телебачення і редакція польського радіо Внет. В заході брав участь митрополит Люблінський Станіслав Будзік, Маршалок Сенату Польщі Богдан Борусевіч, Воєвода Мазовєцький Яцек Козловскі, а також відомі діячі культури, суспільно-політичні активісти, політики, науковці та студенти.

Під вечір Блаженніший Святослав провів нараду з Президією конференції польського єпископату за участю архиєпископів Станіслава Гондецького і Марека Єндрашевського та єпископів Артура Мізінського і Маряна Роєка. У зустрічі брали участь також архиєпископи Мєчислав Мокшицький і Йоан Мартиняк та владика Василь Тучапець. За результатами зустрічі представники Католицької Церкви Польщі та України видали спільний Комунікат в якому закликають до співпраці, взаємоповаги, розуміння і підтримки між українським та польським народами.

Своїм візитом до Польщі Блаженніший Святослав звернув увагу на важливість спільного пастирського послання про прощення та примирення з червня 2005 року та підтвердив постійну готовність української греко-католицької Церкви до діалогу і співпраці з польським єпископатом серед викликів сучасної пост-модерної європейської культури та агресії Росії.

Отець митрат Стефан Батрух
Фото Роман Задорожний

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK