Панахида за упокій Євгена Сверстюка

Панахида за упокій Євгена Сверстюка

 

09 грудня у Архикатедральному Соборі Івана Хрестителя в Перемишлі Єпископ Помічник Перемисько – Варшавської Архиєпархії Євген Попович відслужив панахиду у девятий день смерти за упокій Євгена Сверстюка . В цей спосіб перемиська громада висказала свій біль, співчуття і жаль з приводу смерти „Великого Сина Українського Народу”.

Євген Сверстюк (1928 – 2014) – політв’язень радянського режиму, український письменник, філософ, президент Українського ПЕН-клубу. Автор одного з найважливіших текстів українського самвидаву – „З приводу процесу над Погружальським”.

У 1959, 1960, 1961, 1965 роках за виступи проти дискримінації української культури та у 1972 за промову на похороні Дмитра Зерова його звільняли з викладацької роботи за політичними мотивами. Також Сверстюка переслідували за участь у „Самвидаві” і протести проти арештів і незаконних судів. У січні 1972 року його заарештували і в березні 1973 року засудили за статтею 62 ч. I КК УРСР за виготовлення і розповсюдження документів „самвидаву” до семи років таборів та п’яти років заслання.

Євген Сверстюк 1 грудня помер від затяжної хвороби на 86-му році життя.

 

Вічна Йому Пам’ять!

 

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK