Завершився ІІ Собор Української греко-католицької Церкви у Польщі «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом»

Завершився ІІ Собор Української греко-католицької Церкви у Польщі «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом»

«Може видаватися, що закінчивши цей Собор, прийнявши рішення і запровадивши їх у життя ми станемо іншими. Дай Боже, аби так сталося. Те про що ми говорили, дійсно важливе у єпархіальному і парафіяльному житті. Але коли б ми звели діяння Церкви і те, що вона подає до структур і бюджетів, то вона б уподібнилася до бізнес-установи. Тому це все має оживляти віра, любов і молитва. Бо коли не буде молитви, можемо не досягнути того, про що ми говорили», – Владика Володимир Ющак ординарій Вроцлавсько-Гданський, під час Божественної Літургії з нагоди закриття Собору у Кадетральному соборі Св. Івана Хрестителя у Перемишлі 4 жовтня 2014 року.
Собор затвердив постуляти, що відповідають стратегії розвитку Греко-католицької Церкви до 2020 року «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», і котрі покликані удосконалити Літургійне життя і молитву, Катехизацію, творення спільноти вірних та управління ними, місійне та харитативне служіння парафій Греко-Католицької Церкви в цілому, і Перемисько-Варшавській Архиєпархії та Вроцлавсько-Гданській Єпархії зокрема.
Постуляти щодо удосконалення літургійного життя торкалися передусім упорядкування та перекладу богослужбових текстів, створення Літургійної комісії в Перемисько-Варшавській Архиєпархії та спільної комісії на рівні митрополії, переклад . Найпалкіші дискусії виникли навколо проблеми зміни календаря – з юліанського на григорянський або неовізантійський (коли Різдво святкуємо за новим стилем, а Пасху – за старим). На разі питання відправлено на доопрацювання.
Підготовка батьків (бажано і хресних) до хрещення дитини та її Першої сповіді і Святого Причастя, переклад на польську мову Катахизму УГКЦ «Христос – наша Пасха», особлива увага до формації священичих покликань, створення душпастирської ради мала би пожвавити катехитичне, місійне життя Церкви і парафії, зокрема, а також удосконалити їх провід та управління.
Активно обговорювалася у часі Собору тема мігрантів з України до Польщі та країн Західної Європи. Тому було запропоновано розвинути парафіяльну діяльність для емігрантів з України, залучаючи до співпраці священиків з України та утворити центри збору інформації греко-католицького душпастирства в Польщі та світі з їх координатами та адресами парафій.
Собор розпочав свою роботу 2 жовтня 2014 року. Вже першого дня, після його урочистого відкриття делегати працювали над темами «Літургія і молитва» та «Боже Слово і катехизація». Місійний вимір парафії, Койнонія – творення парафіяльної спільноти, Провід i управління парафією, Дияконія – Caritas парафії – теми пленарних засідань другого дня Собору.

Прес-бюро Собору УГКЦ в Польщі

 

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK