Ще раз про відкриття Собору Української греко-католицької Церкви Польщі.

Ще раз про відкриття Собору Української греко-католицької Церкви Польщі.

Майже півсотні священиків і стільки ж вірних зібралися на Собор «Жива парафія – місце зустрічі з Живим Христом», котрий розпочався Архиєрейською Божественною Літургією у Катедральному Соборі Св. Івана Хрестителя у Перемишлі 2 жовтня 2014 року.
Зачитуванням Декретів Собору Митрополитом Перемисько-Варшавським Іваном Мартиняком та Ординарієм Вроцлавсько-Гданським Володимиром Ющаком розпочалося його відкриття, у якому взяли участь також Владика Богдан Дзюрах – Секретар Синоду Єпископів Української греко-католицької Церкви, Отець мітрат др Олег Каськів – Секретар Патріаршого Собору Української греко-католицької Церкви та Апостольський візитатор для греко-католиків Білорусії Сергій Гаєк.
«Церква мусить відчалити на глибину, – зазначив під час відкриття Собору Митрополит Перемисько-Варшавський Іван Мартиняк, – тобто не може затримуватися на поверхні. Зосереджуючись на кожній з головних тем Собору – Літургія і молитва, Боже Слово і катехизація, творення спільноти вірних та управління нею, місійне та харитативне служіння парафії, – Архиєрей наголосив, що будь-які великі реформи у Церкві чи на парафії розпочинаються саме з Літургії, а місійність, на його думку, це не тільки множення катехизмів, але проповідь Христа живого, бо іноді ми тільки те і вміємо, що говорити: Христос жив і помер, але Христос Воскрес. Церковний провід, як зауважив Митрополит, це не диктатура, а те що каже Слово Боже, а без нього Церква не буде жива, як і без дияконії, котра починається з усвідомлення потреб хворих і немічних людей, котрі є в кожній парафії.
Цього року припадає двадцять п’ята річниця виходу Греко-католицької Церкви з підпілля та двадцять п’ята річниця з часу отримання нашою Церквою у Польщі юридичного статусу, наголосив ординарій Вроцлавсько-Гданської єпархії Володимир Ющак. За ці роки наша Церква змінилася з перспективи літургійної, душпастирської, як і змінилася свідомість вірних і їх відповідальність за Церкву, зазначив єписокп.
«Хочу щиро подякувати вам усім за вірність рідній Церкві та матірній землі в цей складний період нашої новітньої історії, – розпочав свою промову на відкритті Собору Секретар Синоду єпископів УГКЦ владика Богдан Дзюрах, – Дякую за ваші неустанні молитви за Україну, за щедрі пожертви на різні потреби, за допомогу родинам загиблих на Майдані і в АТО, за сприяння в лікуванні поранених. Дякую рівно ж за свідчення правди про події в Україні, яке дозволяє залучити до підтримки нашої спільної справи широкі верстви польського політикуму і суспільства. Це дуже важливо, бо разом із кривавою війною Росія провадить проти нашої держави розлогу інформаційну пропаганду в усьому світі».
Як заступник голови робочої групи з реалізації Програми розвитку Української греко-католицької Церкви на період до 2020 року «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», владика Богдан наголосив: «У Програмі розвитку, над якою ось уже п’ятий рік працюємо, ідеться саме про це: не видумувати якихось своїх планів, але намагатися пізнавати Божу волю, Божі плани щодо нашої Церкви тепер і в цьому місці та шукати способів, щоб найкраще втілити ці Господні плани в нашому церковному і суспільному бутті. Враховуючи те, що Церква має глобальний вимір, Синод Єпископів УГКЦ і від його імені наша робоча група не дають детальних рекомендацій щодо кожного регіону, а радше вказують основний напрямок, в якому рухається Церква, доручаючи місцевим церковним спільнотам попрацювати над конкретизацією завдань, що стоять перед нашою Церквою в певній країні, та пошуком найкращих способів здійснення цих завдань».

Нагадаємо, що Собор у Перемишлі є підготовкою до Патріаршого Собору УГКЦ на тему «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», котрий відбудеться у вересні 2015 року в Івано-Франківську. Синод Єпископів УГКЦ своїми постановами доручив єпархіальним єпископам організувати і провести такі ж собори на єпархіальних місцевих рівнях. Перемишльсько-Варшавська архиєпархія та Вроцлавсько-Ґданська єпархія вже вдруге проводять Собор спільно. Вперше, після відновлення її структур, він був скликаний у 2002 році.

Прес-бюро Собору УГКЦ в Польщі

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK