Собор Греко-Католицької Церкви у Польщі зібрав у Перемишлі 100 делегатів

Собор Греко-Католицької Церкви у Польщі зібрав у Перемишлі 100 делегатів

2-4 жовтня в Перемишля відбувається Собор Перемишльсько-Варшавської митрополії Української Греко-Католицької Церкви на тему «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». В соборі беруть участь 100 делегатів : половина з них священики, половина – миряни.

Перемишльський собор, як і всі собори, що відбуваються у різних єпархіях УГКЦ, є відповіддю на заклик Синоду єпископів УГКЦ до реалізації Стратегії 2020 «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом» . На відкритті собору секретар Синоду єпископів УГКЦ владика Богдан Дзюрах зазначив, що УГКЦ має глобальний вимір і те, що актуальне для України чи Польщі, не завжди є таким для наших вірних в Аргентині чи Австралії. Попри спільні суттєві завдання, пріоритети в них та засоби їх досягнення можуть бути і, правдоподібно, будуть різними, так само як різними бувають культурні, історичні та суспільні обставини. Тому. за його словами, Синод УГКЦ не давав детальних рекомендацій щодо роботи соборів і кожна єпархія сама конкретизує напрямні і завдання, що стоять перед УГКЦ.

Саме над розробкою конкретних рішень працюватимуть делегати, що зїхалися з різних куточків Польщі.

Митрополит Іван Мартиняк наголосив на важливості молитви і керигми. «Чому кажуть, що Церква слаба? Бо немає молитви, немає свідомості, що Воскреслий Бог є з нами», – зазначив він на прес-брифінгу з нагоди початку роботи собору, додавши, що питання мови, календаря і структур,які є актуальними для УГКЦ в Польщі, є похідними від цього фундаментального питання.

Попередній собор УГКЦ в Польщі відбувся в 2003 році. Це було перше подібне зібрання греко-католиків в Польщі після отримання цією Церквою юридичного статусу наприкінці 80-тих років. За словами єпископа Вроцлавсько-Ґданського Володимира Ющака, такі собори дозволяють побачити як динамічно змінюється Церква у літургійній, душпастирській та інших сферах. «30 років тому, коли нас не визнавала держава, душ пастирство виглядало інакше. У 90-тих ситуація змінилася і ми отримали нові можливості і почали розбудовувати матеріальну базу. Собор 2003 року дав нові імпульси. Ми перейшли від розбудови [структур] до питань душпастирства. Теперішній собор піднімає планку ще вище», – зазначив отець Юліан Гойняк, синкел цієї ж єпархії.

За офіційними даними у Польщі проживають понад 33 тисячі греко-католиків, діють 134 парафії, 59 єпархіальних священиків та 9 монахів-священиків, працюють 77 монахинь і навчаються 14 семінаристів. Очолює УГКЦ в Польщі Перемишльсько-Варшавський митрополит Іван Мартиняк. РІЗУ

Проповідь архієпископа Івана Мартиняка – Митрополита Перемисько-Варшавського на відкриття Собору (звукозапис о. Богдан Степан)

ФОТОРЕПОРТАЖ о. Богдан Степан

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK