Вшанування памяті борців за волю України на Пикуличах

Вшанування памяті борців за волю України на Пикуличах

15 червня у неділю Всіх Святих відбулося щорічне відзначення Свята Української національної пам’яті на Українському Військовому Цвинтарі у селі Пикуличі біля Перемишля.

Урочистості почалися о год 9-00 Службою Божою у Архикатедральному Соборі Івана Хрестителя в Перемишлі. Божественну Літургію очолював Архиєпископ і Митрополит Перемисько-Варшавський Кир Іоан Мартиняк і владика Кир Євген Попович.

Опісля літургії усі присутні урочисто перейшли від Собору до Українського Військового Цвинтаря у супроводі духового оркестру Академії Сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного.

У заходах окрім української громади міста Перемишля взяли участь гості з України. Присутніми були : члени Львівського регіонального суспільно-культурного товариства «Надсяння», представники товариств «Лемківщина», «Холмщина», «Устрики». Окрім того, були делегації від товариства «Надсяння» з Тернополя та Івано-Франківська.

У заходах також взяли участь українці, які проживають на території Польщі, а також Генеральний консул України у Любліні Іван Грицак та президент міста Перемишля Роберт Хома.

На цвинтарі владика Кир Євген зі священиками відслужили панахиду за усіх які боролися за волю України у XX ст, але також за тих які тепер жертвують свої життя за волю цієї держави.

На завершення делегаціями покладено вінки і квіти та відспівано гімн „Ще не вмерла Україна”.

Український військовий цвинтар у Пикуличах під Перемишлем, на якому поховано майже дві тисячі воїнів Української Галицької Армії та Армії Української Народної Республіки є однією із найбільших некрополій з періоду Українських Визвольних Змагань 1917-1921 рр. Спочивають там учасники польсько-української війни у Галичині 1918-1919 рр., військового польсько-українського протистояння 1919 р. на Волині, а також воїни Армії УНР, які у 1920 році, вже як союзники Польщі брали участь у війні з «червоною» Росією, та вояків УПА.

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK