Відбулась III Всеукраїнська проща духовенства УГКЦ до Перемишлян

Відбулась III Всеукраїнська проща духовенства УГКЦ до Перемишлян

14 травня 2014 року священики УГКЦ взяли участь у третій Всеукраїнській прощі до Перемишлян. Богослужіння цього року очолив Архиєпископ Василь Семенюк, митрополит Тернопільський, у співслужінні Архиєпископа Ігоря Возьняка, митрополита Львівського, владики Василя Івасюка, єпарха Коломийсько-Чернівецького, владики Тараса Сеньківа, Апостольського адміністратора Стрийської єпархії, владики Йосафата Говери, екзарха Луцького, та численного духовенства з усіх єпархій УГКЦ.

Проща розпочалася молебнем до блаженного священномученика Омеляна Ковча в храмі Святого Миколая, у якому блаженний душпастирював. Відтак, присутні вирушили процесійною ходою до пам’ятника Омелянові Ковчу, де був зачитаний іспит сумління блаженного, після чого слово мав о. Степан Батрух, парох греко-католицької парафії у Любліні.

Священик зупинився на основних моментах біографії блаженного, звернувши увагу на те, що життя о. Омеляна Ковча є «сумлінням людськості, яке кричить з безодні брехні», оскільки він захищав людей в екстремальних умовах діючого шовінізму та расизму, ішов проти течії, не зважаючи на наслідки для себе. Ієрей пригадав останній лист блаженного, в якому він закликає до молитви за катів та злочинців, «бажаючи таким чином охоронити людство від отрути ненависті». Священик зазначив, що сьогодні ми також вклоняємося усім, хто і тепер жертвує собою задля інших.

Далі учасники прощі взяли участь у Божественній Літургії в храмі святого Володимира і блаженного священномученика Омеляна Ковча. У проповіді владика Василь Семенюк звернув увагу на те, що мученики засвідчили істинність вчення Церкви і були тими, на кому здійснилося пророцтво Христа: «Переслідували мене, переслідуватимуть і вас». Кир Василь запропонував присутнім священикам, щоб на основі душпастирського служіння Омеляна Ковча подумати про власну готовність служити іншим в різних обставинах: на тих парафіях, куди покличе Господь, бути капеланом для військових в умовах війни, мати відкритими власні доми для потребуючих, дбати про піднесення з руїни своєї держави. Єпископ закликав присутніх священиків бути душпастирями всюди, подібно як і блаженний Омелян, який не залишив свого служіння навіть перебуваючи у концтаборі.

Наприкінці Літургії присутні помолилися за мир в Україні і за наших вірних на теренах Східної і Центральної України. Богослужіння супроводжували співом хори студентів семінарій УГКЦ.

Ця проща вже є третьою щорічною прощею духовенства УГКЦ до Перемишлян, починаючи з 2012 року. (Стрійська Єпархія УГКЦ: stryi.ugcc.org.ua/)

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK