У день пам’яті Пратулинських мучеників у колишній катедрі давньої Холмської єпархії відслужили Літургію

У день пам’яті Пратулинських мучеників у колишній катедрі давньої Холмської єпархії відслужили Літургію

23 січня 2014 року в місті Холмі (тепер Chełm, Польща), у колишній катедрі давньої Холмської єпархії Греко-Католицької Церкви була відслужена Божественна Літургія з нагоди літургійного спомину Пратулинських мучеників. У Богослужінні взяли участь духовенство і миряни Української Греко-Католицької та Латинської Церков. Урочистості розпочалися вже напередодні, увечері: у семінарії в Любліні була відслужена Велика вечірня, а відтак, ранком, Утреня за чином, укладеним спеціально для цього літургійного дня.

Урочисту Божественну Літургію очолив митрофорний протоєрей д-р Стефан Батрух, парох холмської парафії Святого Миколая, з яким співслужили прот. Богдан Панчак, настоятель греко-католицьких питомців у Митрополичій духовній семінарії в Любліні, о. Сергій Стесенко, докторант Люблінського католицького університету, що проживає в семінарії і надає літургійну та сакраментальну послугу, і о. Генрик Круковський, канонік катедральної капітули Замойсько-Любачівської єпархії РКЦ. Дияконував під час Літургії і виголосив проповідь д-р Петро Сивицький, науковий працівник ЛКУ. Літургійний спів виконував хор Семінарії св. Йосафата, з яким співзвучно заносили свої молитви багато аспірантів із різних університетів Любліна, котрі прибули до Холма. Серед мирян, які брали участь у Літургії, були миряни як із місцевої латинської парафії Різдва Пресвятої Богородиці, храм якої до 1875 року і був катедральним собором Холмської єпархії Греко-Католицької Церкви, так і з інших парафій, котрі вже не один рік з нагоди пам’яті Пратулинських мучеників приїжджають до Холма, оскільки в багатьох із них – українське коріння, а їхні предки були греко-католиками.

Цього року виповнюється 140 років із дня геройської смерті тринадцятьох українських греко-католиків, які загинули в Пратулині. У своїй проповіді диякон Петро, перелічивши кожного поіменно і назвавши його стан (майже всі вони були одружені і мали сім’ї), звернув увагу вірних на їхні геройські чесноти як мучеників, оскільки вони не завагалися віддати своє життя за приналежність до Греко-Католицької Церкви і збереження її властивої літургійної традиції, не бажаючи ані приймати синодального обряду, який почала запроваджувати російська адміністрація, ані тим більше переходити до Російської Православної Церкви. По-геройському пролита ними кров утвердила тисячі інших вірних Греко-Католицької Церкви на Холмщині і Підляшші у вірності справі єдності з наступником апостола Петра.

Пам’ять про Пратулинських мучеників літургійно відзначається також і в Латинській Церкві в Польщі, особливо в її Сідлецькій єпархії, єпископ-помічник котрої Петро Савчук (Piotr Sawczuk) цього дня виступав на Польському радіо і звернув увагу слухачів, що велика кількість латинських парафій на теренах їхньої єпархії справді раніше були унійними, тобто греко-католицькими, і вони щороку організовують прощі до Пратулина, щоб вшанувати їхній геройський подвиг.

По закінченні відправи в Холмі місцевий латинський парох – о. прелат Тадей Кондзьолка, подякував греко-католикам за те, що вони не забувають відзначати пам’ять Пратулинських мучеників, і щороку дедалі більше вірних приходить на Богослужіння. Крім того, о. Тадей поінформував духовенство УГКЦ про хід робіт у підземній частині храму, де, як відомо, у 1264 році був похований король Русі Данило, а відтак і владики Холмської єпархії, над якими незабаром має відбутися ідентифікаційний процес.

Наприкінці митрофорний протоєрей Стефан закликав присутніх вірних пам’ятати, що літургійна різноманітність в Католицькій Церкві ввиявляє красу у поєднанні її багатьох барв. Відтак усі присутні гості були запрошені до парафіяльного дому на святкову трапезу, після якої успішно повернулися до Любліна.

Інформацію подав о. Сергій Стесенко (http://news.ugcc.org.ua/)

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK