НЕДУЖИХ ІЗЦІЛИ, ЛІКАРЮ ДУШ І ТІЛ – Греко-Католицьке лікарняне капелянство в Польщі – о. Павло Поточний

НЕДУЖИХ ІЗЦІЛИ, ЛІКАРЮ ДУШ І ТІЛ – Греко-Католицьке лікарняне капелянство в Польщі – о. Павло Поточний

Відповідаючи на потребу душпастирської опіки, духової підтримки вірних Греко-Католицької Церкви в Польщі декретами Архєпископа Івана Мартиняк, Митрополита Перемисько-Варшавської Архиєпархії останніми роками багато священиків одержали призначення на духову опіку для вірних в лікарнях і інших медичних установах. Спосіб виконання послуги у кожному місці інший, але інформацію про капеланів завжди можна знайти у медсестер, як і у каплицях, які знаходяться в лікарнях. Варто родинам хворих подбати про це, щоб не тільки покладатись на людські сили, але перш за все мати надію в Бога і просити про спільну молитви про оздоровлення. Прихід священика до хворих не означає, що хворий зараз буде вмирати. Спільна молитва може стати джерелом нової сили для хворих у змаганні з недугою.

НЕДУЖИХ ІЗЦІЛИ, ЛІКАРЮ ДУШ І ТІЛ

Нездужає хтось між вами? Хай прикличе пресвітерів церковних і хай вони помоляться над ним, помазавши його олією в ім’я Господнє, і молитва віри спасе недужого, та й Господь його підійме. (Якова 5:14-15)

Молитва, є першим і основним моментом, коли людина зустрічається з Богом. То її вчать нас батьки, зглибляємо її тайни у шкільному віці. Має вона ставати більш свідомою і зрілою у дорослому житті. Молитва у іншому значенні це голосіння до Бога. Кожний з нас голосить у різних життєвих обставинах, менш в радісних, частіше у болю і терпінні. Одним з моментів, коли наша молитва здається бути дуже інтенсивною і гарячою, є недуга тілесна. Хвороба різного „калібру” спонукує нас кликати до Бога про допомогу. Придивляючись Святій літургії, побачимо що в єктеннях прохання про здоров’я з’являється кілька разів. У молитві після освячення дарів, священик потиху молиться „Помяни Господи, тих, що плавають і подорожують, недужих, страждаючих, полоненних і спасіння їх”, а у прохальній єктенії останній благальний виголос звучить „Християнської кончини життя нашого, безболісної, бездоганної, мирної, і доброго одвіту на Страшному суді Христовому просім.” Черговий момент прохання Бога про тілесне здоров’я, це головоприклонна священича молитва перед Євхаристійним Христом „Ти, одже, Владико, оці дари всім нам на добро подай, відповідньо до потреби кожного: з плаваючими плавай, з подорожніми подорожуй, а недужих ізціли, Лікарю душ і тіл, благодаттю, і щедротами Сина Твого, з Яким Ти благословенний єси, з пресвятим і благим і животворящим Твоїм Духом, нині, і повсякчас, і на віки вічні.” Цей останій виголос – прохання вказує на Того, хто є одиноким оздоровленням для цілої людської істоти. Господь Бог, лікар, потішитель, життєдавець, наше оздоровлення.
Читаючи Святе Письмо неодин раз зустрінемо Христа, який оздоровляє. Христос – Лікар у Євангеліях об’являється декілька разів; І ходив Ісус по всій Галилеї, навчаючи по їхніх синагогах, звіщаючи Добру Новину про Царство і зціляючи всяку хворобу та всяку недугу в народі (Мт 4, 23); оздоровлення дочки Яіра Лк 8, 40-56, оздоровлення тещі Петра Мр 1, 29-32; оздоровлення жінки хворої на кровотечу Лк 8, 43-48 і багато інших моментів. Після вознесіння Ісуса Христа на небо оздоровлення з тілесних і духових недуг постійно тривають, тому що Христос дарував цю владу оздоровляти своїм учням (оздоровлення Енея апостолом Петром пор. Ді 9, 32-34). Сьогодні не один раз чуємо що за заступництвом і молитвою вірних Христової Церкви люди оздоровляються. Останім часом щораз більш відомим стає мароніцький Монах Святий Шарбель Маклуф. Цей Святий вірний східньої Церкви, який походив з Лівану, не лише володів здатністю жити у мирі й дружбі з дикими звірами, рятувати людей від стихійних лих, а й зцілювати хворих. Двадцять тисяч зафіксованих зцілень за молитвами до нього відбулося вже після його смерті. Бачимо, що молитва віруючих може здіяти чуда і дати полегшення людині у терпіннях.

Греко-Католицьке лікарняне капелянство в Польщі

ks. mitrat Michał Feciuch
• Ekumeniczny Dom Opieki Społecznej w Prałkowcach;
• Wojewódzki Szpital w Przemyślu im. Ojca Pio

ks. mgr Jarosław Piotr Gościński
• Powiatowy Zespół Opieki Zdrowotnej w Ostródzie S.A. Centrum Zdrowia Medica;
• Powiatowy Szpital im. Władysława Biegańskiego w Iławie

o. mgr lic. Mirosław (zak. Dymitr) Harasim OSBM
• Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Węgorzewie;
• Mazurskie Centrum Zdrowia w Węgorzewie

o. mgr lic. Petro (zak. Mikołaj) Kozitskyy OSBM
• Powiatowy Szpital w Kętrzynie, ul. M. Skłodowskiej-Curie 2

ks. Mikołaj Kostetskyy
• Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej w Sanoku

ks. mgr lic. Juliusz Krawiecki
• Szpital Powiatowy im. Jana Pawła II w Bartoszycach

ks. mgr lic. protojerej Jan Łajkosz
• Wojewódzki Szpital Rehabilitacyjny w Górowie Iławeckim

ks. Paweł Potoczny
• Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej MSW z W-MCO w Olsztynie
• Miejski Szpital Zespolony im. Mikołaja Kopernika w Olsztynie

ks. mgr lic. protojerej Piotr Pawliszcze
• Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. L. Rydygiera w Krakowie

o. Stefan Pidłypczak OSBM
• Samodzielny Publiczny Zakład Pielęgnacyjno – Opiekuńczy w Reszlu, ul. Słowackiego 3
• Zespół Opieki Zdrowotnej w Reszlu, ul. Słowackiego 3

ks. mitrat Jan Pipka
• Szpital im. J. Dietla w Krynicy Zdroju

ks. mgr Paweł Rohuń
• 114 Szpital Wojskowy z Przychodnia – Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Przemyślu

ks. mgr mitrat protojerej Andrzej Sroka
• Wojewódzki Szpital Zespolony w Elblągu, ul. Królewiecka 146

ks. mgr lic. protojerej Stanisław Tarapacki
• Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Olsztynie, ul. Żołnierska 18;
• Samodzielny Szpital Publiczny – Zespół Gruźlicy i Chorób Płuc w Olsztynie, ul. Jagiellońska 78;
• Wojewódzki Zespół Lecznictwa Psychiatrycznego w Olsztynie, ul. Wojska Polskiego 35

ks. mgr lic. protojerej Andrzej Żuraw
• Wojewódzki Szpital Podkarpacki im. Jana Pawła II w Krośnie

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK