У Млинах вшановано пам’ять отця Михайла Вербицького – автора Державного Гімну України

У Млинах вшановано пам’ять отця Михайла Вербицького – автора Державного Гімну України

7 грудня відбулися поминальні врочистості з нагоди річниці смерті видатного композитора, священика, громадського діяча, автора Державного Гімну України – отця Михайла Вербицького.
В цьому році врочистості мали глибокий зміст, крім спомину про священика і композитора Михайла, усі прочани заносили свої молитви до Бога – за свою Батьківщину, за мир і єдність у народі. Ця палка молитва стала символічною, тому що лунала з місця, де народилася мелодія державного гімну України. Всі щиро молилися про духову підтримку для тих, що стоять на Майдані Незалежності у Києві. Варто згадати, що незважаючи на дуже зимову, холодну погоду, до Млинів приїхало майже 400 осіб: з Яворова, Львівщини, Тернополя, Самбора, Дрогобича, Стрия та інших місцевостей України, а також з перемиського деканату: Ярослава, Хотинця, Гаїв та Поздяча.
О годині 12.00, в церкві Покрови Пресвятої Богородиці, священики відправили панахиду (о. Богдан Степан – канцлер, о. Павло Рогунь, о. Петро Чорний та о. Роман Лубківський). До всіх учасників, після панахиди, проповідь виголосив о. Богдан Степан – місцевий парох. Промовляли також представники суспільно-культурних організацій з України та представники Ярославського повіту та Яворівського району. Священики разом з вірними молилися за батківщину Україну. Після літургійних відправ усі учасники заходів вийшли перед церкву. Там сформовано процесійний хід, який попрямував до могили о. Михайла Вербицького.

В каплиці – пантеоні усі делегації з Польщі та України поклали вінці та квіти до пам’ятника композитора. Серед численно прибулих на торжества до Млинів були: представники місцевих влад з Польщі та України: Єжи Батицкі – староста ярославский та Лєшек Щибило – голова Ради Ярославського повіту, Марія Вагіла – представник Львівської обласної державної адміністрації, о. Микола Романюк – Голова Яворівської районної державної адміністрації, Роман Кураш – заступник голови Яворівської районної державної адміністрації, Степан Венгерак – міський голова Яворова, Василь Муравель – міський голова Новояворівська, Чеслава Маланчак – представник Гміни Радимно та селища Хотинець, голови рад Краківця – Ольга Мамчур, Івано-Франкового – Іван Семерак, голова об’єднання «Закерзоння» і товариства «Надсяння» Володимир Середа, представники товариств «Лемківщина», «Любачівщина» та «Холмщина», представники ОУП з Ярослава і Хотинця, представники пласту з Яворова та Львова.
На завершення торжеств, під проводом священиків за спокій душі о. Михайла відмовлено молитву та відспівано «Вічная Пам’ять». Врочистість закінчено співом державного гімну України.
В селі Млини, кожного року, в день народження композитора (4 березня) і його смерті (7 грудня) відбуваються врочистості при могилі о. Михайла за численною участю українського суспільства з Польщі та України. Майже кожного тижня у Млинах при могилі о. Михайла з’являються українці – шанувальники композитора – священика, щоб помолитися на його могилі, при якій постійно горить світло свічок та яку прикрашають квітами.

Фоторепортаж  Анна Степан

ДОВІДКА
Отець Михайло Вербицький (4.03.1815-7.12.1870 р.)
Український грекокатолицький священик, композитор, диригент. Народився в с. Яворник Руський на Надсянщині. Навчався у Перемишлі та Львові. Був парохом в с. Завадів в роках 1850-1852, в Залужі в роках 1852-1855, та найдовше до смерті в селі Млини від 1956 до 1870. Вербйцький – один з перших українських композито¬рів – професіоналів у Галичині. Писав хорові, вокальні (соло), інструментальні твори на музику до театральних п’єс. В хоровій творчості спирався на традиції Д. Бортнян¬ського. Серед хорів для чоловічого і мішаного складу виділяються „Заповіт” на слова Т. Г. Шевченка, „Поклін ‚ на слова Ю. Федьковича, „Жовнір” на текст І. Гушалевича. Створив для оркестру 8 симфоній – увертюр, 2 полонези, вальс. Симфонії – увертюри, в них використані народні мелодії (коломийки). Склав збірник п’єс для гітари.
Музику і спів о. Михайло вважав молитвою, і навпаки молитву – музикою. У журналі „Зоря” за 1863 р. знайшов вірш П. Чубинського і написав Гімн „Ще не вмерла України”. Був найактивнішим співробітником української драматичної школи, яку відкрив театральний комітет, організованого у Львові 1861 р. Товариства „Руська бесіда”. З Млинів о. Вербйцький часто пішки ходив до монастиря Сестер Василіянок в Яворові, де навчав здібних монахинь гри на гітарі, переписав їм свою „Школу гри на гітарі”, багато пісень для навчання монахинями україн¬ських дівчат. Був автором численних музично-драматичних творів, сольних хорових і оркестрових композицій. У його творчості в останні роки життя найбільше значення мають твори: „На погибель”, „Заспів”, „Нинішня пісня”, „Цвітка молить”, „Поклін”, „Де Дніпро наш котить хвилі” і музика до театральних п’єс: „Верховинці”, „Панщина”, „Простак” (всього 22 п’єси).
Помер композитор 7 грудня 1870 року.
Могила його у с. Млини довго була у занедбаному стані, і лише 1934 році на кошти студентського товариства „Боян” одно¬сельчан композитора поставили невеликий пам’ятник, де на цементній оправі вибито прізвище і роки життя Михайла Вербицького. Згодом дописали: „Автору гімну України”. Михайло Вербйцький – патріарх західноукраїн¬ської професійної музики повертається до нас тепер уже остаточно, повністю, без усіляких офіційних жертвувань.
У 1938 р. за почином львівського товариства «Боян» за участю музичного товариства ім. М. Лисенка на могилі Михайла поставлено кам’яний пам’ятник у вигляді ліри.
У 1995 році громадскістю Яворівщини проведено реставрацію пам’ятника та впорядковано територію біля нього.
У 1997 році в м. Яворові відкрито перший і поки що єдиний в Україні пам’ятник творцю безсмертної мелодії.
12 квітня 2005 року відкрито і посвячено пантеон – каплицю Митрополитом Перемисько-Варшавським Іваном Мартиняком при участі Президента України Віктора Ющенка за парох о. Богдана Степана. Проект каплиці виконав архітектор Іван Коваленко. Будову каплиці довершено в роках 2004-2005 за губернаторів Львова Степана Лукашика і Петра Олійника. Спорудження пантеону сфінансовано Львівською Обласною Державною Адміністрацією і місцевою парафією Різдва Пресвятої Богородиці в Хотинці та пожертвами українського суспільства з Польщі та України. Каплиця постала на відзначення двох дат, які майже співпали у часі: 140 – річчя від першого публічного озвучення урочистої пісні у м. Перемишлі та 190 – річниці від дня народження композитора.
У склад місця пам’яті о. Михайла Вербицького в Млинах входять: цвинтар, каплиця- пантеон, в якому знаходиться могила о. Вербицького та церква Покрови Пресвятої Богородиці (рік будови 1733), в якій парохом був о. Михайло Вербицький.

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK