Про поєднання українського та польського народів молилися та дискутували в Любліні.

Про поєднання українського та польського народів молилися та дискутували в Любліні.

17 листопада в люблінському храмі Різдва Пресвятої Богородиці відслужили Архиєрейську Святу Літургію у візантійському обряді. Богослужіння очолив владика Венедикт (Алексійчук), Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, у співслужінні з єпископом Мєчиславом (Ціслом) з Любліна.
Цього ж дня владики взяли участь у дискусії на тему перспектив українсько-польського поєднання. Дебати відбулися одразу після презентації документального фільму Гжегожа Лінковського «Пробачити усяке зло» в рамках фестивалю «Україна в центрі Любліна». Окрім владики Венедикта та єпископа Мєчислава, у дискусії взяли участь митр. прот. Степан Батрух, настоятель парафії Різдва Пресвятої Богородиці в Любліні та ідейний натхненник фільму, режисер фільму Гжегож Лінковський, а також історики-герої фільму Маріуш Зайончоквський та Роман Кабачій.

Владика Венедикт, зокрема, зазначив: «Ми здетерміновані своїм пунктом бачення. Мета нашого християнського життя – це щось наднаціональне. Убиті і вбивці, напевно, бодай раз промовляли «Отче наш». Але промовляли, мабуть, несвідомо, бо призиваючи ім’я Отця, ми стаємо братами. І раптом 1943 року український брат піднімає руку на брата-поляка. Історії не можна забути. Зустрічі та діалог дозволять прийняти ту пам’ять і з любов’ю простягнути один одному руку взаємопрощення і примирення. А сьогоднішня зустріч – це не цеглинка, а величезний камінь у будуванні порозуміння між українським і польським народом».

На думку єпископа Мєчислава (Цісла), альтернативи українсько-польському поєднанню немає, однак для цього слід бути настільки вільними, щоб щиро промовити: «Прощаємо і просимо прощення!». «Ми були поневолені зовнішньо, однак вільні внутрішньо. І таким простором до діалогу були наші Церкви – Римо-Католицька і Католицька Церква східного обряду. Але у цьому процесі поєднання потрібні пророки, котрі будуть непокоїти нашу совість, як непокоїть її фільм «Пробачити усяке зло», – підкреслив він.

«Коли наближалася річниця Волинської трагедії, я розумів, що конфлікти народної пам’яті з’являлися і будуть з’являтися. Коли ж довідався від отця Степана Батруха про прощу, мета якої – зустріч із пам’яттю своєю та іншою, зрозумів, що цю тему можна розробити», – у такий спосіб режисер Гжегож Лінковський окреслив ідею створення фільму.

«Пробачити всяке зло» – це спроба відповісти на питання: чи можливе польсько-українське поєднання? Двоє молодих істориків – Маріуш Зайончоквський та Роман Кабачій аналізують незнані сенсаційні факти зустрічі і порозуміння між АКА та УПА в травні 1945 року. Фільм демонструє, що пам’ять не мусить ділити. І ще одним символом такого поєднання була проща на Волинь під гаслом «Зло добром перемагай», приурочена до 70-ї річниці Волинської трагедії.

Департамент інформації УГКЦ
Вівторок, 19 листопада 2013, 13:50

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK