Віце-маршалок Сейму Польщі високо оцінив внесок УГКЦ у розвиток українсько-польських взаємовідносин

Віце-маршалок Сейму Польщі високо оцінив внесок УГКЦ у розвиток українсько-польських взаємовідносин

5 листопада 2013 року в приміщенні офісу Патріаршої курії УГКЦ, що на вул. Інститутській у Києві, відбулася зустріч Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава з головою польської делегації до Міжпарламентської асамблеї України та Польщі, віце-маршалком Сейму РП Цезари Грабарчиком, Надзвичайним і Повноважним послом Республіки Польща в Україні Генриком Литвиним, Надзвичайним і Повноважним послом України в Республіці Польща Маркіяном Мальським та депутатом Сейму Республіки Польща Мироном Сичем.
Зустріч відбулася на прохання польської сторони та з нагоди перебування делегації в Києві для участі в VII засіданні Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України та Сейму Республіки Польща.

Під час зустрічі було обговорено питання перспективи європейської інтеграції України та українсько-польського співробітництва у цій сфері, а також перспективи двостороннього співробітництва у культурно-гуманітарній сфері.

Голова польської делегації на Міжпарламентській асамблеї України та Польщі високо оцінив внесок Української Греко-Католицької Церкви в розвиток українсько-польських взаємовідносин на засадах християнського добросусідства та співробітництва. Особливим свідченням цього став акт підписання у Варшаві Українською Греко-Католицькою Церквою та Римо-Католицькою Церквою Польщі спільної декларації примирення і прощення, яка стала знаковою подією в житті українського й польського народів. Цьому ж сприяли зустрічі на найвищому рівні делегації ієрархів УГКЦ з найвищим керівництвом Польської держави: Президентом, Маршалком Сейму та Маршалком Сенату.

Він також висловив сподівання, що й надалі така співпраця буде тільки розвиватися задля спільного свідчення перед європейською спільнотою важливості пам’ятати про наше спільне християнське коріння, як засади суспільного буття. Цю ж думку підтримали обидва посли.

Блаженніший Святослав сказав, що ми готові приймати все добре, що має європейська спільнота й ділитися своїми позитивними досягненнями. Він також наголосив на важливості релігійної сфери у суспільному бутті, зокрема у формуванні моральних засад суспільства та потребі розуміння з боку держави цього факту.

«Партнерські відносини між Церквою та Державою за безумовного дотримання конституційного принципу відокремлення цих двох інституцій – ось шлях до побудови справедливого, заможного та духовно багатого суспільства майбутнього», − сказав Отець і Глава УГКЦ.

На завершення зустрічі усі учасники констатували потребу дальшої активної співпраці та започаткування нових можливостей взаємопізнання, головно для молоді обох країн.

Департамент інформації УГКЦ

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK