Люблінська духовна семінарія

Люблінська духовна семінарія

Духовна семінарія, коли поглянути на її правила та порядки, то очевидним стає те, що це місце не є звичайним. Це не є якийсь університет, гуртожиток, в якому просто навчаються і живуть студенти. Але є це щось більше. Є два фактори, які підкреслюють особливість цього місця. Перший – це є людський фактор. В семінарію приходять звичайні люди, але з незвичайним серцем. Чому із «незвичайним»? Та тому, що в певний момент свого життя в глибині того ж серця почули голос Христа: «Іди за Мною». Ці люди творять спільноту, яка побудована на взаємоповазі та братерстві. Другий фактор, що надає сенс семінарії – це Бог. Він є в центрі життя нашої спільноти. Задля Нього ми приходимо сюди, щоб Його краще пізнати і Йому ж потім служити.

Люблінська духовна семінарія є унікальна тим, як відомо, що тут спільно навчаються римо-католики та греко-католики. Опікуном нашої греко-католицької спільноти є о. Богдан Панчак, який дбає за українських семінаристів від 1996 р. Він є одним із «найстарших» вихователів. О. Богдан є наче рідний батько, який пильно дбає за нас. Завдяки йому ми маємо щодня Службу Божу та й загалом живемо повним літургійним життям нашої Церкви.

Отець митрат Степан Батрух, парох люблінської греко-католицької парафії допомагає нашій братії. Своїми духовними порадами підтримує нас у різних життєвих труднощах та помагає йти далі до вибраної мети. Отець є дуже різнобічною особистістю. Він дає нам усвідомити, що життя священика це постійна праця у різних сферах людського життя.

На щодень нашу спільноту збагачує своєю присутністю о. Сергій Стесенко, який є докторантом Люблінського католицького університету. О. Сергій бере участь в Св. Літургії та в інших молитвах залежно від власних обов’язків. Найбільше чого ми вчимося від отця – це молитви. Велика набожність до Пресвятої Жертви Євхаристії та інших літургійних молитов породжує в наших душах любов до того, що колись стане суттю нашого священичого служіння.

Навчальний рік 2013/2014 загалом розпочало 14 греко-католиків. Треба зауважити, що перший курс протягом першого семестру проживатиме та навчатиметься в будинку оо. Маріянів, реалізуючи програму пропедевтичного періоду.

Отже, на VI-у курсі навчаються двоє наших братів: Іван Мілян (пар. Св. Івана Хрестителя в Добрянах – Україна ) та Павло Почекайло (пар. Св. Івана Хрестителя в Члухові – Польща). Останні чотири роки Павло був деканом греко-католиків, а Іван – віце-деканом останні два роки. V курс творять Ігор Губач (пар. Воздвиження Чесного Хреста в Гурові Ілавецькому – Польща) – новопризначений декан спільноти та адміністратор нашої інтернет-сторінки; Дмитро Лешко з Закарпаття, IV курс складають Іван Ядловський (пар. Успіння Пресвятої Богородиці в Кошаліні – Польща), Тарас Мілян (пар. Св. Івана Хрестителя в Добрянах – Україна), який є рідним братом Івана Міляна, Франциск Врубель (пар. Різдва Пресвятої Богородиці в Пасленку – Польща), Артем Наконечний (пар. Введення в Храм Пресвятої Богородиці в Нижнові – Україна). На III-у курсі навчаються Роман Коцуровський (пар. Зіслання Духа Святого в Станкові – Україна) та Ігор Гінда (пар. Св. Йосафата та Всіх Святих в Бурштині – Україна). На II-у курсі маємо двох семінаристів Павло Шади (пар. Покрови Пресвятої Богородиці в Команчі – Польща), Адріан Лихач (пар. Різдва Пресвятої Богородиці в Хотинці – Польща ) На I-й курс цього року прийшли двоє греко-католиків Григорій Пацан (з греко-католицької парафії у Варшаві ) та Матей Деменюк (з парафії в Інську). Як було сказано вище вони зараз перебувають у оо. Маріянів, але регулярно приїжджають до нашої семінарії на недільні богослужіння та на полієлейні свята в тижні.

«Глядіть, як добре і як любо, коли брати живуть у купі». Вірш з 133-го псалма о. Богдан зацитував на першій цьогорічній конференції, маємо надію, що стане він для нас своєрідним гаслом на цей навчальний рік. «Жити в купі» – означає бути справді братами, яких єднає жертовна любов Ісуса Христа.

Ігор Гінда
ІІІ курс

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK