Презентація фільму „Отець Кадило” в Ольштині

Презентація фільму „Отець Кадило” в Ольштині

В неділю 13 жовтня в парафіяльному залі парафії Покрови Пресвятої Богородиці відбулась презентація документального фільму Отець Кадило. На перегляд фільму прибули о. проф. Ярослав Москалик, о. Станіслав Тарапацький, численно зібрані вірні. Гостем презентації був п. Тарас Бабенчук автор сценарія до фільму. Усіх присутніх привітав о. Павло Поточний, який у вступному слові коротко розповів про знімання кадрів в Перемишлі. Після закінчення фільму, присутні задавали пану Тарасу питання, на які дуже охоче відповідав. Фільм про о. Василя Шевчука у присутніх викликав дуже багато емоції, а водночас переконання, що війна це програш для всіх і потрібно вкладати як найбільше зусилля, щоб лихоліття війни ніколи не повернулося.

ДОВІДКА

Документальний фільм „Отець Кадило”, спільного виробництва благодійного фонду „Українська кіно ініціатива” та рекламно-продюсерського центру „Стар-ТВ”, створено з благословення Перемисько-Варшавської архиєпархії та Стрийської єпархії УГКЦ. Меценатом стрічки виступив Благодійний фонд Олега Канівця „Добре серце”. Продюсер фільму – Тарас Пастернак, автор сценарію і дослідження – Тарас Бабенчук, текст читав народний артист України Федір Стригун.

Зйомки фільму проходили на території України, Польщі, Словаччини і Канади. Саме в Канаді сьогодні проживає найбільше свідків життя і служіння Отця „Кадила”. Це колишні вояки УПА зі сотні „Громенка”, парафіяни о. Василя Шевчука з с. Павлокома та вихідці з інших сіл Перемищини. Своїми спогадами про священика поділився відомий науковець, професор Університету Мак-Мастер у Гамільтоні (Канада) Петро-Йосиф Потічний, який ще в 14 років вступив до УПА.

У стрічці „Отець Кадило”, за допомогою художніх сцен, відтворено капеланське служіння о. Василя Шевчука, а також епізоди з його життя. У художніх зйомках взяли участь актори Першого українського театру для дітей та юнацтва, а також військові реконструктори з Товариства пошуку жертв війни ”Пам’ять”.

Завдяки сприянню Польського Інститу Пам’яті Народової, знімальною групою опрацьовано матеріали кримінальної справи о. Василя Шевчука „Кадила”, які довший час були недоступними і презентуються вперше. Ці документи проливають світло на останній рік життя священика, який він провів у Ряшівській в’язниці.

Прем’єрний показ фільму „Отець Кадило” відбувся 16 вересня 2012 р. у м. Стрий на Львівщині, де народився майбутній капелан УПА.

З нагоди святкування 70 річниці створення УПА, стрічку про о. Василя Шевчука „Кадила” демонстрували у Львові, Тернополі, Києві та інших містах України. 7 грудня 2012 року, в рамках проекту „Пластовий кінозал”, відбулася презентація фільму в Донецьку.

За кордоном покази відбулися в Перемишлі (Польща), Торонто (Канада), Клівленді (США). Від весни 2013 р. триває серія презентацій фільму „Отець Кадило” серед українських громад в Польщі. Стрічку вже побачили у Варшаві, Гданську, Щеціні, Кошаліні, Слупську, Ельблонгу, Білому Борі, Тшеб’ятові.

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK