VI З’їзд матуристів

VI З’їзд матуристів

В днях 11-13 жовтня 2013 р.Б. проводився у Любліні VI з’їзд матуристів. У ці події брали участь учні з українських шкіл у Польщі: Гурова Ілавецького, Білого Бору і Перемишля. В п’ятницю після обіду усі приїхали до Любліна разом зі своїми катехитами: о. Ярославом Романом, о. Богданом Криком і о. Павлом Рогуньом. Після приїзду матуристи відвідали Люблинський Католицький Університет з яким де кількох з них повязує своє майбутне навчання. В суботу о год. 9.00 матуристи брали участь у Божественні Літургії в Люблинські Духовній Семінарії де навчаются грекокатолицькі питомці з Польщі і України під опікою о. ректора Богдана Панчака який дуже сердечно привітав усіх. Після Літургії у семінарійні каплиці відбулася головна точка зустрічі –конференція яку проводив о. Леслав Лесик. Отець говорив до молодих людей про це як мають розізнати своє покликання, дорогу свого життя. Нагадував про присутність Бога у їхньому дорослому житті яке починають і про виклики з якими будуть зустрічатися. Звернув також увагу на це щоб не датися здомінувати через усе що відвертає нас від Бога, тобто від щоденного натовпу. Опісля конференції питомці опровадили молодь по семінарії і дещо розказали про щоденне життя семінаристів.

Наступною точкою програми був „Майданек” – у якому 25 березня 1944 р. був загазований і спалений греко-католицький священник – блаженний о. Омелян Ковч. Екскурсію – прощу по констаборі проводила пані провідник яка дуже цікаво розказувала про все що там відбувалося. Це місце спонукало молодь до задуми над людським життям і тим скільки злого може зробити людина ближньому. Вертаючи з „Майданку” матуристи провели екскурсію по старому місті Любліна. І тут також пані провідник розказувала багато дуже цікавих історії і легенд повязаних з тим містом. Відвідали також історичні обєкти: Люблинський Замок, Костел Кармелітів, Римо-Католицьку Архикатедру і багато інших цікавих місць. Суботній день усі завершили Ісусовою Молитвою у семінарії.

В неділю на завершення з’їзду матуристи брали участь у Божественні Літургії на парафії. Люблинський парох о. митрат Стефан Батрух перед літургією розказав учням про храм, його історію.

Опісля всі попрощалися і розїхалися кожний в свойому напрямку з надією що ще колись на певно зустрінутся.

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on VK